PIŠE INOSLAV BEŠKER

Guverner Lacija priznao seks s transseksualcem

Ljevica sada mora naći novog kandidata za predsjednika Lacija jer je Marrazzova karijera uništena, a moguće je da neće uspjeti niti zadržati vlast u toj oblasti.

RIM - Piero Marrazzo (51), predsjednik (“guverner”) središnje talijanske oblasti Lacija, sam sebe je suspendirao s te dužnosti uslijed skandala koji je izbio kad se otkrilo da su ga karabinijeri ucijenili snimkom njegova odnosa s transseksualcima. Dužnost je preuzeo njegov zamjenik Esterino Montino. Marrazzo nije odmah podnio ostavku, jer bi ona značila i raspuštanje Oblasnog vijeća i raspisivanje izbora u roku od 90 dana.

Ostavka potkraj godine

Vladajuća oblasna većina lijevog središta odlučila se da Marrazzo ostavku podnese tek potkraj godine, kako bi u međuvremenu donijela proračun i kako bi izbori bili 28. ožujka, kako je bilo i ranije predviđeno. Lijevo središte sada mora na brzu brzinu naći novog kandidata, jer je Marrazzova karijera uništena, a mogu se smatrati upropaštenima i mogućnosti da ljevica zadrži Lacij.

Marrazzo se našao u istoj situaciji kao i vođa desnice premijer Silvio Berlusconi: bio je ucjenjiv zbog svojih odnosa sa svijetom prostitucije. Uz nekoliko razlika: Marrazzo je sam plaćao usluge, dok ih je Berlusconiju plaćao njegov prijatelj, puljiški industrijalac, koji se na taj način pokušavao umiliti i osigurati podršku za svoje poslove; skandal s Berlusconijem izbio je prije negoli je ucijenjen dok je Marrazzo prvo ucijenjen pa onda rastegnut na stup srama; Marrazzo je priznao osobnu pogrešku i natjeran je na odstup, a Berlusconi smatra da nije pogriješio i ne pada mu na pamet odstupiti jer mu ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da mu Talijani daju podršku.

Nije jasno je li Marrazzu namještena klopka, kao što se pretpostavljalo, ili je naprosto bio toliko neoprezan da su se transseksualni prostitutci sami dosjetili da bi tako poznatog mustera bilo lako ucijeniti, pošto je uredno oženjen.

Službeni automobil

Nije jasno, također, jesu li oni obavijestili karabinijere koji su u srpnju, prilikom jednog od redovitih Marrazzovih posjeta transkupleraju u Ulici Gradoli, upali i guverneru opljačkali svu gotovinu koju je imao i natjerali ga da im ispiše tri čeka, ili su karabinijeri sami pratili guvernera koji je ostavljao službeni automobil nekoliko stotina metara dalje od javne kuće (koja ni u Rimu, kao ni u Zagrebu, ne može opstati, kao ilegalna, bez plaćanja danka snagama reda, u novcu).Sam Marrazzo je prva dva dana lagao da ne postoji nikakav snimak.

Postoje, kako se sada čuje, bar dva: jedan koji su sami prostitutci snimili mobitelom skrivenim na gredi (o čemu je pisao Libero), drugi koji su pri upadu snimili karabinijeri. Marrazzo priznaje da je pogriješio: i što je lagao sada, i što ucjenu nije prijavio odmah.

Plavetne čarape

Cijeli skandal je izbio tek kad su drugi karabinijeri, prisluškujući nešto drugo, naletjeli na razgovore svojih pokvarenih kolega.

Karabinijeri su svoj snimak pokušali prodati Berlusconijevim televizijskim mrežama, ali su se tu očito preračunali. Te su mreže mirno skrivećki pratile suca koji je presudio da Berlusconijev Fininvest isplati 750 milijuna eura za oteti kolos Mondadori, pa su ga nazvali ekstravagantni jer mu nisu uspjeli naći ništa bizarnije od podatka da neradnim danom nosi plavetne čarape. Pa su i to objavili.

Naime, u Italiji se sve više i sve češće politička borba vodi špijunskim metodama. Što, naravno, nije samo talijanski patent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:01