RAČUNALNI FRONT

Hakeri nakon MMF-a i Senata napali i CIA-u! Onesposobili stranicu Agencije na više sati

Napad je bio usmjeren na CIA-ine internetske stranice namijenjene javnosti, a one ne sadrže povjerljive podatke

WASHINGTON - Grupa hakera koja je upala u računalni sustav američkog Senata ranije ovog tjedna , u srijedu je preuzela odgovornost i za napad na stranice američke Središnje obavještajne agencije (CIA). Skupina koja se naziva 'Lulz Security' u srijedu je na mikroblogerskom servisu Twitteru objavila kratku poruku 'Tango oboren,cia.gov', i to baš u vrijeme kada su postojali problemi u pristupu CIA-inim stranicama.

Napad je bio usmjeren na CIA-ine internetske stranice namijenjene javnosti, a one ne sadrža povjerljive podatke te hakerski upad nije imao utjecaja na operacije koje provodi CIA. Glasnogovornica Agencije Marie Harf izvijestila je kako trenutačno vrše očevid nad svojim računalnim sustavom.

Ponekad je teško raspoznati je li stranica zaista bila hakirana ili je sama tvrdnja hakera izazvala navalu posjetitelja na stranicu te naglo povećanje prometa što je dovelo do rušenja sustava. Svi pokušaji da se pristupi CIA-inim stranicama završavali su neuspjehom još dugo nakon objave napada koja se dogodila u 23 sata prema hrvatskom vremenu.

Rano u četvrtak stranica CIA-e je ponovo proradila i moglo joj se pristupiti.

Lolz su do sada preuzeli odgovornost za napade na Sonyjevu i Nintendovu računalnu mrežu kao i rušenje internetske stranice PBS-a nakon što je ta TV kuća objavila negativan dokumentarac o osnivačku WikiLeaksa Juliana Assangea. Osim toga Lolzi su napali i računalni sustav američkog Senata, no nisu se uspjeli probiti do povjerljivih podataka senatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:35