CYBER RAT

HAMAS DOSAD NEVIĐENOM METODOM POKUŠAO NAPRAVITI 'KLOPKU' ZA IZRAELSKE VOJNIKE Lukava spačka na WhatsAppu: 'Hej, gdje se nalazite? I do kada ste tamo?'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.07.2019. u 17:48

Palestinian Hamas militants take part in a protest against U.S. President Donald Trump's decision to recognize Jerusalem as the capital of Israel in the northern Gaza Strip December 7, 2017. Photo by Ashraf Amra//APAIMAGES_APA1819351/Credit:Ashraf Amra \ apaimages/SIPA/1712071825, Image: 357179299, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

 

Cyber operativci palestinske skupine Hamas navodno koriste izraelske telefonske brojeve i komuniciraju na hebrejskom jeziku preko aplikacije WhatsApp na pametnim telefonima kako bi došli do obavještajnih podataka o kretanjima okupacijske vojske u blizini Pojasa Gaze, javlja Al Jazeera Balkans.

Izraelski mediji objavili su screenshot razgovora koji su se odvijali između izraelskih vojnika i Hamasovih operativaca koji su se predstavljali kao vojnici druge izraelske jedinice s ciljem da dođu do obavještajnih podataka.

Izraelski list Yedioth Aharonoth objavio je u ponedjeljak da je Hamas intenzivirao svoje napore da dođe do osjetljivih informacija od izraelskih vojnika raspoređenih oko Pojasa Gaze.    

"Cyber operativci Hamasa predstavljali su se preko interneta kao Izraelci, komunicirajući sa izraelskim vojnicima preko WhatsApp poruka. Ponekad su u razgovorima pružali informacije koje su već uspjeli dobiti o kretanju izraelskih snaga kako bi došli do još informacija", dodaje list.

Izrael tvrdi da su pokušaji osujećeni

Izraelska vojska ranije je prioopćila da je otkrila pokušaje Hamasovih operativaca da stupe u kontakt s vojnicima preko Facebook profila, te pokušaje hakiranja mobilnih telefona ili laptopa izraelskih vojnika.

Nije poznato jesu li Hamasovi operativci uspjeli doći do željenih obavještajnih podataka. Izraelska vojska tvrdi da su svi pokušaji osujećeni. 

''Većina ovih pokušaja je bila bezuspješna, na prvom mjestu zbog svijesti u izraelskoj vojsci i visokog nivoa pripravnosti'', navodi Yedioth Aharonoth. No, list dodaje da je ''jedan od ovih pokušaja, koji je izveden prošlog mjeseca, zapravo bio uspješan, što je izazvalo zabrinutost među vojnim vodstvom''.

List otkriva da je izraelski vojnik iz padobranske jedinice primio poruku preko aplikacije WhatsApp sa nepoznatog broja. Osoba koja je poslala poruku predstavila se kao pripadnik druge jedinice tražeći informacije, između ostalog i tome kada padobranci trebaju napustiti područje''.

 

''Zabrinjavajuće je to što je Hamas uspio doći do povjerljivog vojnog dokumenta sa rasporedom za obuku padobranskih jedinica za borbe u Gazi'', dodaje list.

U pokušajima da komuniciraju s izraelskim vojnicima, Hamasovi operativci, kako navodi ovaj list, koriste lažne profile ili aplikacija za praćenje lokacije, a do njihovih brojeva mobitela dolaze preko društvenih mreža ili WhatApp grupa.

Vojni dopisnik lista smatra da informacije koje se prenose putem ovih razgovora mogu biti od velike koristi za svakog neprijatelja, imajući u vidu da su informacije sadržavale raspored i vrijeme odlaska padobranaca s tog područja, koje je trebala zamijeniti nova jedinica.

Opasne posljedice

List navodi da su trupe koje odlaze manje oprezne tokom svojih posljednjih dana na terenu, dok su vojnici koji tek dolaze manje upoznati s opasnostima.

Yedioth Aharonoth je podsjetio na opasne posljedice ''cyber rata'' između izraelske vojske i brigade Al-Qassam, spominjući brojne napade i incidente koji su se desili u prošlosti prilikom smjene vojnika na terenu, poput otmice izraelskih vojnika tokom Libanskog rata 2006. godine ili eskalacije na terenu na frontu Gaze.

Izraelska okupacijska vojska izjavila je samo to da je "svjesna neprijateljskih aktivnosti i da prati njihove pokušaje preko društvenih medija. Stoga pozivamo sva vojna i civilna lica da djeluju oprezno i ​​odgovorno". 

U Pojasu Gaze, Hamas nije odmah reagirao na ovakve izvještaje izraelskih medija, piše Al Jazeera Balkans..

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo