KRAJ JEDNE POLITIČKE KARIJERE

Hasta la vista, baby: Arnold Schwarzenegger više ne vodi Kaliforniju

Nakon sedam godina u guvernerskoj palači najnapučenije američke savezne države i i jednom od najvećih svjetskih gospodarstava iza mišićavog Austrijanca (63) ostaje golemi državni dug
FILE - In this Sept. 8, 2008 file photo, Gov. Arnold Schwarzenegger is greeted by children as he walks to a ceremony to honor several Olympic athletes from California, at the Capitol in Sacramento, Calif. While he drew crowds wherever he went, Schwarzenegger will be leaving office in January 2011 with a mixed record, winning praise for his precedent-setting environmental activism and criticism for his failure to tame the fiscal mess as promised when voters elected Schwarzenegger to replace Gov. Gray Davis in the historic 2003 recall election. (AP Photo/Rich Pedroncelli, File)
 Rich Pedroncelli

LOS ANGELES - Kalifornija se pozdravlja sa svojim ‘guvernatorom’. Arnold Schwarzenegger, bivši junak holivudskih akcijskih filmova , među kojima je jedan od najuspješnijih ‘Terminator’, sutra napušta položaj guvernera Kalifornije.

Svoj ured, nakon sedam godina predat će dosadašnjem državnom tužitelju, demokratu Jerryju Brownu.

Robusni Austrijanac, čiji su mišići postali jedan od lajtmotiva holivudskog velikog platna u 80-ima, nije se mogao ponovno natjecati za istu funkciju jer su po zakonu moguća samo dva mandata.

Nije bio superjunak

No teško da bi ‘Arnie’ ponovno osvojio birače s obzirom na rekordno nisku osobnu popularnost (trenutno ga podržava tek 22 posto građana) te poraznim brojkama koje prikazuju stanje u Kaliforniji (nezaposlenost je vrlo visokih 12,4 posto, a deficit čak 28 milijardi dolara).

Takvo je stanje, u najnapučenijoj američkoj saveznoj državi i jednom od najvećih svjetskih gospodarstava, dijelom bilo izvan njegove kontrole. Kaliforniju je, naime, pogodila suša, a sveopća recesija odrazila se na glavne izvore primanja zemlje - turizam i porez na imovinu.

No ‘Terminator’, ističu njegovi kritičari, nije bio dovoljno snažan da okonča političke razmirice koje su dovele do blokade u zakonodavnim tijelima i odgodile napore da se uhvati u koštac s gospodarskom krizom u ‘Zlatnoj državi’.

Luđačka javna potrošnja

“Želio je sve - infrastrukturu, obrazovanje, zatvore i zaštitu okoliša, no nije bio voljan odriješiti kesu”, stoji u uvodniku dnevnika Sacramento Bee u čijem se naslovu poentira da je Schwarzenegger ‘imao velike snove, ali si je iskopao jamu’. U intervjuu za Los Angeles Times, Arnie je nedavno branio svoju politiku , no priznao je i neke pogreške. Među najvećima je, priznao je, njegova nesposobnost da ‘prereže državnu kreditnu karticu’ i okonča ‘luđačku javnu potrošnju’.

- Da sam znao da će doći do nove recesije ne bih posudio 15 milijardi prve godine mandata, već bih građane suočio s problemima - kaže umjereni republikanac. Mnogi ističu kako je bivši filmski junak napravio neke hrabre poteze i pokušao uvesti promjene. “Ušao je u vladu, ‘skužio’ kako funkcionira i povukao neke poteze koji bi mogli donijeti ‘plod’ u godinama koje dolaze”, kažu.

Koji su njegovi planovi za budućost još se ne zna. Arnie nije dao konkretne odgovore. No u listopadu je izjavio da eventualni povratak na veliko platno ovisi o scenariju koji mu bude ponuđen.

Ponuda za memoare

- Ako bude dobar, to nije isključeno. No ne znam hoću li imati strpljenja sjediti na setu po nekoliko mjeseci - rekao je Schwarzenegger. Mediji su se raspisali i o ponudama iz svijeta biznisa te mogućnosi da, a što drugo, napiše memoare.

Što god da odluči, bivši je Mister Universe, danas 63-godišnjak, veliki primjer ostvarenja američkog sna i to u dvjema najtežim kategorijama - showbiznisu i politici.

Arnie je ipak postigao i neke uspjehe

Pohvale:

*mirovine

Ukidanje mirovinskih beneficija novozaposlenim državnim službenicima kako bi se smanjile dugoročne mirovinske obaveze Kalifornije.

*crtanje izbornih jedinica

Progurao novi način povlačenja granica između pojedinih izbornih jedinica kako bi se onemogućilo političko manipuliranje glasačkim okruzima.

*okoliš

Donio je neke od najstrožih zakona za smanjenje ispušnih plinova i progurao druge ekološke inicijative što ga je dovelo na čelo ‘zelenog’ pokreta.

Pokude:

*proračunski deficit

Pridonio je problemima dodatnim velikim zaduženjima i nesposobnošću da okonča veliku javnu potrošnju.

*transparentnost

Brzo se prilagodio omraženoj ‘kulturi Capitola’ i dobio imidž još političara s cigarom koji sklapa dogovore koji pogoduju specijalnim interesima.

*rezanje poreza na automobile

Jedno od rijetkih ispunjenih predizbornih obećanja smatra se najvećom pogreškom jer je smanjilo proračun za šest milijardi dolara.

Tea Party ovaj tjedan u Kongresu

WASHINGTON - Ovaj tjedan, u srijedu, započinje s radom i novi saziv američkog Kongresa. Na posljednjim izborima snažnu većinu u Zastupničkom domu dobili su republikanci dok je prevlast demokrata u Senatu smanjena na 53 naprema 47 senatora. Bit će zanimljivo jer republikancima protivnici neće dolaziti samo iz demokratskih klupa već i iz vlastitih redova - u Kongresu su prvi put predstavnici ultradesničarskog pokreta Tea Party.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 02:58