ZVIJEZDA PREKO NOĆI

Hit video: Nasred autoceste izvadio pršut i počeo ga rezati ljudima koji su zapeli u koloni

Nakon par sati strpljiva dreždanja hitro se dosjetio da su u koloni Talijani
 Tiktok/Screenshot

Saverio Santarelli (25) osigurao je sebi stanovitu medijsku slavu u Italiji, gotovo slučajno. U petak, dan pošto je u Parmi stekao diplomu na Almi (međunarodnoj školi talijanske kuhinje koju je osnovao Gualtiero Marchesi), krenuo je doma u Foligno autocestom A1. Pa mu se dogodilo da je zapeo nekoliko sati nepomičan u koloni, jer je neki ekspert, vozeći kamion s cementnim bloketima, iskrenuo i vozilo i teret poprijeko sve tri trake.

A onda treba čekati dok policija dođe, pa dok snimi, pa dok ršum bude počišćen s kolovoza i promet opet bude uspostavljen. I tako koji sat… To su situacije u kojima se, ako je vjerovati pučkim tezama, štuca mnogima i na nebesima, i u paklu, a poglavito u obitelji i svojti krivca prometnog zastoja, po spisku, barem do devetoga koljena.

Za razliku od pisca koji je, u davnoj predstavi, poručio: „ne hranite se hranom, hranite se strpljenjem“, Santarelli je postupio posve obrnutom logikom. Nakon par sati strpljiva dreždanja hitro se dosjetio da su u koloni Talijani. A ključan je element talijanske kulture da se od jutra razmišlja pa i raspravlja što jesti u svetu uru objeda, kada i autoceste opuste, a zatim čime se založiti za večeru, ne zaboravljajući kroz tjedan smišljati i debatirati o nedjeljnome obiteljskom ručku. Pa je Santarelli iz automobila izvadio i na betonsku razdjelnicu položio pršut, koji je prethodno nosio iz Foligna u Parmu kao ispitno gradivo.

Mašio se i nožine, počeo rezati tanahne kriške, pa ih zatim nuditi i onima ispred, i onima iza, da ih utješi zbog neočekivana zastoja.

Za razliku od putnikâ u osobnim automobilima, koji u zastoju ipak izlaze iz vozilâ, barem da bi povirili miče li se išta ondje dokle pogled seže, putnici u autobusima ne smiju ni nos promoliti. Pa je Santarelli stigao kao mȁna s neba đačkoj ekskurziji, koju je također počastio kriškama pršuta.

Javljajući o tome, talijanski kolege prešutjeli su je li što poduzeto protiv žeđi, koja prati pršut kao rep repaticu. Vino bi povrijedilo cestoredarstvene propise, a voda bi bila uvreda uvriježenu ukusu – pa je manje zlo bilo zaobići temu.

Naravno, neće uzmanjkati ni vina iz Umbrije kada Santarelli nastavi svoju humanitarnu aktivnost. Najavio je, naime, da će kružiti Italijom, rezati umbrijski pršut, častiti njime namjernike, pozivajući ih da prate njegove društvene kanale gdje tumači svoja iskustva.

Pa je, eto, jedna banalna nezgoda pripomogla da se pojavi novi tip medijske atrakcije: influencer na bazi pršuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:58