KOZMIČKE NEVOLJE

Hladni rat među astronautima na svemirskoj stanici: ‘Amerikanci su izveli sabotažu, probušili su nam rupu!‘

Nakon više od 20 godina zajedničkog korištenja Međunarodne svemirske postaje, Rusi i Amerikanci optužuju se za incidente
ISS; znanstveni modul Nauka 
 Oleg Novitsky/AFP

Ruski astronauti otkrili su male pukotine na Međunarodnoj svemirskoj postaji: mala puknuća izazvala su strah da bi se mogla proširiti i ugroziti živote astronauta. I prije se događalo da kroz pukotinu na vanjskoj oplati curi zrak, čak u toj mjeri da je jednom došlo do pada tlaka u dijelu Međunarodne postaje. To se dogodilo u rujnu 2019., kad je otkriveno malo curenje zraka iz pukotina u modulu ruske Zvezde. Problem do danas nije riješen, nego je ostao izvor stalnih poteškoća, unatoč naporima ruskih kozmonauta da to poprave.

Sad je pukotina otkrivena na drugom dijelu Međunarodne svemirske postaje, modulu Zarja. Taj je modul lansiran u svemir u studenome 1998., i računa se kao najstariji dio Međunarodne svemirske postaje (ISS), kojom se koriste i Rusi i Amerikanci. Ovih je dana na tom 23 godine starom dijelu svemirskog postrojenja otkriveno oštećenje. Te bi pukotine mogle biti samo početak lavine problema, upozoravaju stručnjaci. Jedna je rupica dovoljna da nastane pukotina kroz koju bi mogao iscuriti zrak nužan za disanje astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Vladimir Solovjov, glavni inženjer ruske raketne tvrtke Energia, rekao je da su na nekim mjestima na modulu Zarja pronađene površinske pukotine, prenosi Reuters. "To je loše i upućuje na to da će se pukotine, s vremenom, početi širiti”, dodao je. Modul Zarja dio je ruskog dijela Međunarodne svemirske postaje i glavna mu je namjena skladištenje. No nije to jedini dio ISS-a koji dotrajava: Solovjov upozorava da bi do 2025. na Postaji mogli nastati brojni problemi zbog starenja opreme. Prema trenutnom ugovoru, ruska svemirska agencija Roscosmos koristit će se ISS-om do 2024.

Kako je nastala pukotina na Zarji, nije utvrđeno. Neki stručnjaci kažu da je uzrok ljudska pogreška još na Zemlji, prije lansiranja modula u svemir, a jedan ruski dužnosnik tvrdi da je to posljedica sabotaže NASA-inih astronauta, prenosi britanski Independent. Američka svemirska agencija to je demantirala. Rusi su također bili optužili Amerikance nakon što je 2018. otkrivena rupa na kapsuli Sojuz: tvrdili su da je američka astronautkinja Serena Auñón-Chancellor namjerno napravila oštećenje u pokušaju da ubrza povratak posade na Zemlju.

Nakon više od 20 godina američke i ruske suradnje i zajedničke upotrebe Postaje sve je više međusobnih optužbi i predbacivanja o tome tko bi trebao preuzeti krivnju za niz ozbiljnih incidenata. Zbog toga se čini da još od hladnog rata nisu bili lošiji izgledi za nastavak međunarodne suradnje dviju velesila u orbiti i izvan nje, upozoravaju eksperti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:38