VELIKI USPJEH

Kineski astronauti stigli na novu svemirsku postaju, pristajanje je obavljeno automatski

Ako Međunarodna svemirska stanica (ISS) prestane s radom, Kina će biti jedina zemlja koja će imati stalnu postaju u svemiru
 JIN LIWANG/XINHUA/Xinhua via AFP

Kineske svemirske ambicije dobile su novi zamah u četvrtak kad su trojica astronauta stigla na novu kinesku svemirsku postaju.

Letjelica Shenzhou 12 krenula je prema modulu svemirske stanice Tianhe iz lansirnog centra Jiuquan u sjeverozapadnoj provinciji Gansu.

Pristajanje na postaju obavljeno je automatski, objavili su kineski mediji. To je prva kineska svemirska misija s posadom u posljednjih pet godina.

Tri kineska astronauta trebali bi provesti tri mjeseca u Zemljinoj orbiti, što je najduži boravak bilo kojeg Kineza u svemiru. Oni će pomoći dovršiti prvu kinesku svemirsku stanicu.

Izgradnja je započela u travnju lansiranjem Tianhea, prvog i najvećeg od tri modula, a predviđa se da će stanica biti dovršena 2022.

Astronauti Nie Haisheng (56), Liu Boming (54) i Tang Hongbo (45) tijekom svog boravka u svemiru namjeravaju ispitati važne funkcije glavnog modula i provoditi znanstvene eksperimente.

U listopadu bi prema postaji trebala odletjeti još trojica astronauta.

Da bi se svemirska postaja dovršila, lansirat će se još dva laboratorijska modula, svaki težak oko 20 tona. Za 2022. godinu planirana su još dva teretna leta i dvije misije s posadom.

Ako Međunarodna svemirska stanica (ISS) prestane s radom kako je planirano u sljedećih nekoliko godina, Kina će biti jedina zemlja koja će imati stalnu postaju u svemiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2023 02:41