SPORAN IZBORNI ZAKON

HNS BiH osudio ‘pozive probošnjačkih dužnosnika na nasilje‘ zbog odluke Ureda visokog predstavnika

Bosni i Hercegovini kao nikad prije potrebni su mir i stabilnost te napredak prema euroatlantskim integracijama, naveli su

Christian Schmidt

 Antonio Balic/CROPIX

Hrvatski narodni sabor BiH osudio je u četvrtak istupe dijela probošnjačkih dužnosnika koji su zaprijetili nasiljem i sukobima ako visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izmijeni izborni zakon i ustav kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata na izborima.

"Oštro osuđujemo najave nasilja, poticanje sukoba i prijetnje ratom u Bosni i Hercegovini koje upućuju bošnjačke političke stranke, njima bliske organizacije i aktivisti, a sve s ciljem očuvanja statusa quo koji bi omogućio nastavak političkog nasilja nad Hrvatima kao konstitutivnog naroda na sljedećim izborima i time urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", stoji u priopćenju HNS-a BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u zemlji.

U javnost su procurila načela izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH koje su navodno sačinili u Uredu visokog međunarodnog predstavnika kojim se nastoji zajamčiti izbor političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda na čemu inzistira hrvatska strana u BiH, ali i spriječiti mogućnost blokada funkcioniranja Federacije BiH što traže bošnjački političari.

No upravo su prijedloge kojima se sprječava preglasavanje Hrvata prigodom izbora političkih predstavnika oštro kritizirali brojni probošnjački dužnosnici.

Član BiH Predsjedništva Željko Komšić izjavio je "da ne može proći bez posljedica" ukoliko Schmidt nametne takva izborna rješenja, a čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je kako će pozvati na ulične prosvjede.

Ravnatelj Memorijalnog centra Potočari Srebrenica rekao je da Bošnjacima ne predstoji nikakav izbor - ili otići u Anadoliju ili u neki novi rat.

Gotovo identično je poručila i Azra Zornić, apelantica na Europskom sudu za ljudska prava, koja je dobila presudu protiv BiH oko biračkih prava. Ona je upozorila kako će odluka visokog predstavnika izazvati rat u BiH koji bi se proširio izvan granica zemlje.

Reagirali su i brojni drugi političari, dok je vodeća bošnjačka SDA najavila kako će pokrenuti ustavne tužbe u slučaju nametanja odluke OHR-a o izmjeni izbornog zakona.

Iz HNS-a BiH dodali su kako su ovakve prijetnje sad posebno opasne za BiH zbog krize u Ukrajini.

"Potpuno je neprihvatljivo da u vremenu jedne od najvećih kriza u povijesti čovječanstva, agresije na Ukrajinu, neodgovorne političke opcije i pojedinci zazivaju sukobe u Bosni i Hercegovini kojoj su kao nikad prije potrebni mir i stabilnost te napredak prema euroatlantskim integracijama", naveli su i osudili sustavno podizanje međunacionalnih tenzija.

Podsjetili su na nedavne napade na Hrvate u Tešnju, Varešu i drugim sredinama u BiH.

Po njima javna haranga bošnjačkih dužnosnika ima za cilj "očuvati mogućnost da se nastavi s projektom realizacije pretvaranja Federacije BiH u bošnjačku državicu", a pritiscima obeshrabriti međunarodnu administraciju angažiranu u BiH u namjeri da stabiliziraju odnose i spriječe eskalaciju.

HNS BiH očekuje da eventualna odluka visokog predstavnika bude dosljedna Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Očekujemo da sva rješenja budu pravedna, sukladna duhu i slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma s ustavom definiranom ulogom konstitutivnih naroda i svih ostalih, koji moraju moći birati legitimne političke predstavnike na svim razinama i imati ulogu u raspodjeli vlasti", naveli su iz HNS-a BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:45