USRED KATASTROFE

Hrvati na Haitiju: Osječka obitelj Kasač je dobro i na okupu

Obitelj Kasač s dvije kćeri stare 4,5 te 7 godina, prije gotovo dvije godine preselili su na Haiti gdje su stvorili i novi dom, a nakon potresa javili su da su prošli dobro
A destroyed building near the Hotel Villa Creole in Port-au-Prince is seen on Tuesday, Jan. 12, 2010 after the strongest earthquake in more than 200 years struck Haiti. (AP Photo/The Canadian Press, Montreal La Presse, Ivanoh Demers)
 AP

OSIJEK - Osječka četveročlana obitelj Kasač, Davorin i Renata te dvije kćeri stare 4,5 te 7 godina, prije gotovo dvije godine preselili su na Haiti gdje su stvorili i novi dom i gdje ih je zatekao katastrofalan zemljotres koji je u utorak pogodio ovu siromašnu zemlju.

Prema riječima Matilde Kasač, Davorinove majke, iz Orahovice, sin, supruga i djeca su dobro.

- Javio mi se noćas oko 3 sata i kratko kazao kako su svi dobro te da nema razloga za brigu - kazala nam je gospođa Matilda ipak zabrinuta za sina i njegovu obitelj.

Dodaje kako joj sin nije govorio ništa o njihovu domu niti drugim stvarima vezanim uz potres, već je samo najavio kako će se čim bude imao priliku ponovno javiti.

INTERAKTIVNA KARTA, VIDEO, FOTOGALERIJA: Tisuće mrtvih na Haitiju: svih 10 hrvatskih građana je dobro

Davorin je bio član brojnih mirovnih misija UN-a diljem svijeta tako i u Afganistanu te na kraju i na Haitiju. Zbog čestog odvojenog života supruga Renata, zaposlenica u računovodstvu Dječjeg kazališta Branko Mihaljević u Osijeku, odlučila se s djecom preseliti kod supruga te je napustila Osijek i dotadašnje radno mjesto.

- Teško joj je padao odvojeni život od supruga pa je prvo otišla na Haiti vidjeti kako je tamo i može li zajedno s kćerima uopće živjeti tako daleko od svog rodnog grada. Uzela je neplaćeni dopust i otišla, a kad se vratila rekla je samo da odlazi jer joj se tamo svidjelo - priča Jasna Leinweber, stručna suradnica u propagandi Dječjeg kazališta i dugogodišnja Renatina kolegica.

- Dala je otkaz u Kazalištu, pokupila kćeri i otišla suprugu - dodaje gospođa Jasna koja je s kolegicom Renatom ostala u kontaktu preko Facebooka, a posljednji su se put dopisivale nešto prije Nove godine.

Obitelj Kasač smještena je 15-ak kilometara od glavnog grada Port-Au-Princea gdje Davorin radi kao tehničar na osiguranju komunikacija. Svoju je poziciju i iskoristio kako bi se nakon razornog potresa javio obitelji te im poručio da su dobro.





Država u kojoj polovica ljudi živi s manje od dolara dnevno

- Nacija s devet milijuna stanovnika bivša je francuska kolonija i najstarija crnačka republika. Osnovali su je 1804. oslobođeni robovi nakon ustanka.

- Najsiromašnija nacija na zapadnoj hemisferi s godišnjim dohotkom od 560 dolara po glavi. Na 146. mjestu UNDP-ove ljestvice razvijenosti (od ukupno 177 zemalja).

- Više od polovice stanovništva živi s manje od dolara dnevno, a 78 posto s manje od dva dolara dnevno. Visoka smrtnost novorođenčadi (60 na svakih 1000 poroda) te zaraženost HIV-om koji ima 2,2 posto osoba u dobi između 15 i 49 godina.

- Infrastruktura je blizu propasti, a zbog velikih sječa samo je dva posto šumskog pokrivača.

- Nakon desetljeća diktature, bivši katolički svećenik Jean-Bertrand Aristide postao je prvi vođa zemlje izabran na slobodnim izborima 1990. Svrgnut je pučem 1991., no vraćen je uz pomoć SAD-a. Iz zemlje ga je ponovo 2004. istjerala skupina bivših vojnika i pobunjenika.

- Haiti je pod vodstvom predsjednika Renea Prevala od 2006., kad je zemlji vraćen ustavni poredak. A. H.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:11