PRESTIŽNA NAGRADA

HRVATSKA EUROPARLAMENTARKA NA KORAK DO 'EU OSCARA'! Ušla je u najuži krug najboljih zastupnika u području ženskih prava i ravnopravnosti spolova

 
 Dragan Matić / Hanza Media

Biljana Borzan, SDP-ova eurozastupnica nominirana je za prestižnu nagradu MEP Award, popularno zvanu i „EU Oscar“, koja se dodjeljuje najboljim zastupnicima u Europskom parlamentu u određenim kategorijama. Borzan je ušla u najuži krug od tri kandidata za nagradu za područje ženskih prava i ravnopravnost spolova.

„Zastupnica Borzan snažno i uspješno brani ženska prava i ravnopravnost spolova u Hrvatskoj, jugoistočnoj Europi i na razini EU. Kao liječnica, stručna je i neumorna zagovarateljica prava na seksualno i reproduktivno zdravlje žena“, stoji u predstavljanju nominacije Parliament Magazinea.

Borzan je, inače, vrlo aktivna u radu Odbora za ravnopravnost spolova, bila je izvjestiteljica za sigurnost i zaštitu na radu te za Europsku strategiju za osobe s invaliditetom, a trenutno je izvjestiteljica za Europska sredstva za ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Također puno radi u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a inzistira i na ratifikaciji Istanbulske konvencije.

U nominaciji se ističe i njezin rad u trećim zemljama, s obzirom da je bila Izvjestiteljica za godišnje izvješće o demokraciji i ljudskim pravima u svijetu, te je nedavno u Odboru za ravnopravnost spolova osigurala podršku za novo izvješće o ženskim pravima u zemljama zapadnog Blakana. Za nagradu je nominiralo 29 organizacija za ženska prava i rodnu ravnopravnost, prvenstveno iz Hrvatske, ali iz susjednih zemalja, te europskih organizacija.

- Iznimno sam počašćena i dirnuta tolikim brojem nominacija i odlukom žirija! Ovo je veliko priznanje za moj rad u Odboru za prava žena Europskog parlamenta i poticaj za daljnju borbu, izjavila je Borzan nakon objave nominacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:52