ODLUKA

HRVATSKA SE PRIDRUŽILA BOJKOTU DODJELE NOBELA ZA KNJIŽEVNOST PETERU HANDKEU Naš ambasador neće ići na ceremoniju zbog Handkeove podrške Miloševiću

 
Peter Handke
 REUTERS

Hrvatski veleposlanik u Švedskoj neće sudjelovati na svečanoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost, koja bi u utorak trebala biti dodijeljena austrijskom piscu Peteru Handkeu. Tu je informaciju u ponedjeljak navečer na svojem profilu na Twitteru objavilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

- MVEP je odlučio o nesudjelovanju Veleposlanika RH u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu zbog dodjele nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća, stoji u objavi MVEP-a na Twitteru.

Nešto ranije, odluku o bojkotu ceremonije objavili su i Albanija, Kosovo i Turska, a tijekom večeri u ponedjeljak istu je odluku donijeila i Bosna i Hercegovina

Izbor Austrijanca Handkea naišao je na kritike jer je podržavao Slobodana Miloševića te je bio na sprovodu tog predsjednika Srbije koji je preminuo 2006. u Haagu, tijekom suđenja za ratne zločine.

- U skladu s našom prvom reakcijom, uputili smo veleposlanika Albanije u Švedskoj da bojkotira dodjelu Nobelove nagrade Handkeu, napisao je na Twitteru albanski ministar vanjskih poslova Gent Cakaj.

- Opravdavanje ratnih zločina tijekom raspada Jugoslavije ne smije se nagrađivati. To će samo ojačati negiranje koje se mora nadići i strogo osuditi, dodao je Cakaj.

Turski veleposlanik u Švedskoj Hakki Emre Yunt rekao je za tursku mrežu Hurriyet u ponedjeljak da neće prisustvovati dodjeli nagrada.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izvijestio je veleposlanstvo te zemlje u Švedskoj kako nitko u ime te države ne može sudjelovati na dodjeli Nobelove nagrade austrijskom spisatelju Peteru Handkeu.

- Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo tko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime veleposlanstva BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo ustavom utvrđenih stajališta Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje ustava i zakona Bosne i Hercegovine, stoji u dopisu upućenom iz Komšićeva ureda veleposlanstvu BiH u Švedskoj kako ga citira portal Klix.

Predstavnici udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata u BiH od 1992. do 1995. otputovali su u Stockholm kako bi prosvjedovali zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu, no u glavni grad Švedske otišli su i predstavnici nekih udruga sa srpkim predznakom kako bi organizirali protuprosvjede i dali potporu austrijskom piscu.

Sam Handke je u petak na konferenciji za medije u Stockholmu odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću, no u intervjuu televiziji Republike Srpske kazao je da nije očekivao da će nakon odluke o dodjeli Nobelove nagrade biti tako izložen javnosti. Kazao je i kako bi želio na proljeće naredne godine posjetiti Banju Luku.

"Volim Banju Luku i volim Bosnu", kazao je Handke novinaru koji ga je pitao "planira li doći u Republiku Srpsku".

Handkeu će se formalno predati nagrada u visini 9 milijuna kruna (935.000 dolara) u utorak, prije održavanja tradicionalnog prijema kasnije tijekom dana.

Na svečanost i na prijem pozvani su svi veleposlanici u Švedskoj.

Dodjela nagrada za postignuća u znanosti, književnosti i pridonošenju mira pokrenuta je u skladu s voljom švedskog industrijalca i izumitelja dinamita Alfreda Nobela, a prva dodjela Nobelove nagrade održana je 1901. u Stockholmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:37