UHITILI GA

HRVATSKI ĐAKON (65) OPTUŽEN ZA SILOVANJE 15-GODIŠNJE MINISTRANTICE Nakon uhićenja odmah je otpušten iz najveće hrvatske katoličke misije u svijetu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.11.2018. u 13:11

München, Munich: church Frauenkirche (Cathedral of Our Dear Lady), Neues Rathaus (New Town Hall), church Sankt Peter (from left to right), district Ludwigvorstadt, view from church Sankt Paul, Oberbayern, Upper Bavaria, Bayern, Bavaria, Germany, Image: 389189047, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Državno tužiteljstvo u Münchenu priopćilo je kako je početkom studenog na Okružnom sudu u Münchenu pokrenut kazneni postupak protiv 65-godišnjeg đakona koji je radio u Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu radi optužbi za silovanje 15-godišnje ministrantice, piše Fenix-magazin.

Kako pišu njemački mediji, silovanje se navodno dogodilo kad su đakon i ministrantica početkom svibnja putovali u Nürnberg.

Đakon je početkom svibnja bio uhićen i otad se nalazi u istražnom pritvoru.

Glasnogovornik nadbiskupije München-Freising kaže kako je nakon uhićenja đakon odmah otpušten iz službe u Hrvatskoj katoličkoj župi München.

Ime optuženog đakona nije objavljeno, tek informacija da je riječ o 65-godišnjem muškarcu.

Prema popisu pastoralnog osoblja na službi u HKŽ München, koja je godinama najveća hrvatska katolička misija u svijetu, dosad je bilo šest svećenika i jedan đakon, koji se mijenjao.

Prema crkvenim pravilima, đakon je pomoćnik pri svečanoj liturgiji, ali on nije svećenik. Đakon ne može služiti sv. misu, niti ispovijedati ili podijeliti bolesničko pomazanje. U novije doba Crkva zaređuje za đakone i oženjene muškarce koji doživotno ostaju đakoni i ne mogu postati svećenici.

Koliko je poznato, ovo je prvi put da se u nekoj od brojnih hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj dogodilo ovako nešto.

Katolička crkva u Njemačkoj se već godinama bori protiv seksualnog zlostavljanju u svojim redovima. Biskupska konferencija Njemačke je  krajem rujna objavila sveobuhvatnu studiju u kojoj se navodi kako je od 1946. do 2014. godine najmanje 1.670 pripadnika klera zlostavljalo 3.677 maloljetnika, piše Fenix-magazin.

Izdvajamo