POTVRDILA TVRTKA KSRELIEF

HRVATSKI PIROTEHNIČAR POGINUO U PAKLU JEMENA U eksploziji život izgubilo još nekoliko njegovih kolega, među njima jedan iz BiH i jedan s Kosova

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec

  • OBJAVLJENO:
  • 21.01.2019. u 16:56

A guard inspects damage at a factory hit by a Saudi-led air strike in the Houthi-held capital Sanaa, Yemen January 20, 2019. REUTERS/Khaled Abdullah
Khaled Abdullah / REUTERS

Arhivska fotografija razaranja u Jemenu

Pet pirotehničara koji su radili na razminiranju poginulo je u eksploziji koja se za vikend dogodila u Jemenu, javlja novinska agencija AFP, pozivajući se na priopćenje pirotehničarske tvrtke iz Saudijske Arabije KSrelief - Centra Kralja Salmana za humanitarnu pomoć - koja je radnike uputila na teren.

KSrelief je državna saudijska kompanija, a u priopćenju navodi da su u ekploziji poginula dva pirotehničara iz Južnoafričke Republike te po jedan iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te s Kosova. Državljanin Velike Britanije teško je ozlijeđen. Identitete žrtava nisu objavljeni.

Prema prvim informacijama, do eksplozije je došlo dok su pirotehničari u provinciji Marib prevozili neeksplodirane naprave na uništenje.

Jemen je, podsjeća AFP, već godinama razoren ratom koji Ujedinjeni narodi zovu najvećom humanitarnom krizom na svijetu. Procjene Svjetske zdravstvene organizacije su da je od 2015., kada je koalicija predvođena Saudijcima krenula u akciju potpore jemenskoj vladi protiv hutskih pobunjenika, poginulo više od deset tisuća stanovnika Jemena.

Udruge za ljudska prava upozoravaju kako su potencijalni ratni zločini počinjeni na obje strane, Hute se optužuje za nekontroliranu i masovnu upotrebu poljskih mina, dok se Saudijce sumnjiči za brojne slučajeve pokolja civila.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo