TVRDNJE O ZLOSTAVLJANJU

'HRVATSKI POLICAJCI MIGRANTIMA BRIJU GLAVE I SPREJEVIMA IM CRTAJU KRIŽEVE' Britanski Guardian objavio teške optužbe i fotografije

 
 No Name Kitchen

- Hrvatska policija navodno brije glave azilantima i potom im sprejevima za kosu crta križeve po glavi kada pokušavaju prijeći granicu iz BiH, piše danas internetsko izdanje britanskog Guardiana.

Spomenuti dnevni list tvrdi da je dobio brojne fotografije onoga što su dobrotvorne organizacije opisale kao 'najnovije poniženje azilanata', a koje su hrvatske vlasti navodno počinile nad migrantima koji putuju balkanskom rutom prema zapadu Europe.

Ujedinjeni narodi su, nastavlja Guardian, zatražili od hrvatske vlade da istraži sve navode o zlostavljanju migranata.

- Očito je da imaju namjeru poniziti izbjeglice i migrante koji pokušavaju prijeći granicu, rekao je Jack Sapoch iz organizacije No Name Kitchen (NNK), nevladine organizacije koja djeluje u Velikoj Kladuši, a koji je i član nadzorne organizacije Border Violence Monitoring Network.

- Hrvatske vlasti koriste se jednom od dviju metoda. Ili sprej koriste kako bi identificirale prijestupnike kojima to nije prvi put ili, što je još zabrinjavajuće, koriste to kao taktiku za psihološku traumatizaciju ovih muškaraca, koji su većinom muslimani, vjerskim simbolom, poručuje Sapoch.

Tako je NNK 6. svibnja dobio dojavu da je skupina migranata u pograničnom mjestu Poljana odgurnuta od granice s Hrvatskom i obojena narančastom bojom. Također, grupi migranata su, piše Guardian, oduzeti mobilni telefoni, novac, a nekoliko njih je ostalo i bez cipela.

Dan poslije druga skupina migranata vratila se u migrantski kamp kod Velike Kladuše opisujući sličan tretman hrvatske policije.

Svake večeri, skupine azilanata pokušavaju iz BiH prijeći u Hrvatsku, no na granici ih, objašnjava britanski list, čekaju policajci naoružani pištoljima, palicama i naočalama za noćno promatranje. Migranti prelazak granice nazivaju 'Igra', iako se radi o vrlo opasnom pothvatu.

No Name Kitchen / Facebook

Iz UNHCR-a kažu da su 'duboko zabrinuti zbog prijavljenog nasilja i postupanja hrvatske policije prema migrantima i izbjeglicama'.

- Naša organizacija je i ranije primila, a zatim i s vlastima podijelila vjerodostojna svjedočanstva ljudi koji tvrde da su bespravno vraćeni iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu ili Srbiju, rekao je Zoran Stevanović, regionalni službenik UNHCR-ove komunikacije za središnju Europu, za Guardian.

- UNHCR je zatražio od hrvatske vlade da istraži sve tvrdnje o kršenjima i zloupotrebama te da se uspostavi neovisni mehanizam procjene kako bi se utvrdile činjenice o situaciji na granici, poručio je Stevanović.

Između rujna 2019. i siječnja ove godine, UNHCR je hrvatske vlasti izvijestio o stotinjak slučajeva navodnih nezakonitih povratka iz Hrvatske u BiH i Srbiju.

- Izvještaji o pojačanoj brutalnosti tijekom policijskih postupanja su zabrinjavajući, posebno zbog povećane autonomije koju su državne vlasti stekle tijekom pandemije koronavirusa. Sada nam je, više nego ikad prije, važno da poluge represivnog aparata odgovaraju za svoje postupke. 'Pushbackovi' su ilegalni i širenje koronavirusa nije opravdanje za još veće nasilje prema migrantima. To je neprihvatljivo, poručio je Sapoch.

Guardian nije objavio reakciju hrvatske policije na tvrdnje pripadnika NNK, ali valja napomenuti da je u svim prethodnim slučajevima u kojima su nevladine organizacije iznosile informacije o navodnom kršenju prava migranata MUP odlučno demantirao optužbe tvrdeći da sve mjere suzbijanja ilegalnih migracija provodi u skladu s propisima te da ima nultu toleranciju na nepridržavanje istih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:00