EGZODUS

HUMANITARNA KRIZA U VENEZUELI Iz jedne od naftom najbogatijih država na svijetu pobjeglo je čak četiri milijuna ljudi

 Carlos Garcia Rawlins / REUTERS

Više od četiri milijuna stanovnika napustilo je Venezuelu od 2015. uslijed ekonomskog i političkog kaosa koji je paralizirao tu zemlju.

Prema podacima UNHCR-a i IOM-a, 2015. bilo je 695 tisuća izbjeglica iz Venezuele, a tri i pol godine kasnije ta je brojka dramatično porasla na više od četiri milijuna, priopćile su udruge.

Procjenjuje se da je samo od kraja prošle godine do danas zemlju napustilo oko milijun ljudi, javlja The Guardian.

Alarmantno stanje

Najviše izbjeglica otišlo je u Kolumbiju i Peru, no mnogi su se zaputili i u Čile, Ekvador, Brazil i Argentinu.

Aktivisti procjenjuju da se na području Meksika nalazi oko 40 tisuća stanovnika Venezuele, a raste i broj onih koji traže azil u Sjedinjenim Američkim Državama - prošle godine to je učinilo 30 tisuća stanovnika Venezuele.

Za Eduarda Steina, posebnog predstavnika UNHCR-a i IOM-a za Venezuelu, ovo je povijesni egzodus. Smatra kako je alarmantni porast izbjeglica razlog da se dodatno podrže napori drugih zemalja u koje izbjeglice pristižu.

- Latinske i karipske zemlje čine svoj dio u ovoj krizi, no ne može se od njih očekivati da će to nastaviti činiti bez međunarodne pomoći - rekao je Stein.

Guardian javlja i kako su u Kolumbiji i Brazilu, na granici s Venezuelom postavljena skloništa za izbjeglice u koja svakodnevno pristiže mnogo ljudi, najčešće pješice. Vjeruje se kako je ovo najveći masovni odlazak u povijesti Latinske Amerike.

Zabilježeni su i slučajevi fizičkog nasilja između izbjeglica i lokalnog stanovništva. Predsjednik Perua Martín Vizcarra rekao je kako brojni venezuelanski migranti nemaju valjane putovnice, što otežava cijeli postupak jer najprije moraju ishoditi humanitarnu vizu. Ta je nova odredba uslijedila nedugo nakon što je peruanski ministar unutarnjih poslova Carlos Moran okrivio izbjeglice iz Venezuele za porast kriminala u državi.

- Ne želim biti ksenofoban, ali prisustvo stanovnika Venezuele podiglo je stopu kriminala - rekao je Moran.

Lider opozicije Juan Guaidó, koji se mjesecima bori za vlast s predsjednikom države Nicolasom Madurom, smatra da je režim šefa države odgovoran za kolaps Venezuele.

- Nije tornado, nije uragan, nije potres. To nije nekontrolirani šumski požar. Ne, sve je ovo uzrokovano korupcijom jednog režima - rekao je u nedavnom intervjuu.

The Guardian kao zanimljivost ističe da Trumpova administracija, unatoč izraženom neprijateljstvu prema Madurovom režimu, nije stanovnicima Venezuele omogućila smještaj u SAD-u unatoč svojim zakonima prema kojima je privremeni boravak zagarantiran stanovnicima zemalja koje pate od prirodnih katastrofa ili ozbiljnih političkih sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:11