CIJELI SVIJET ZNA

I BBC SE RASPISAO O JOSIPI LISAC I HIMNI 'Tijekom svoje 53-godišnje karijere osvojila je brojne nagrade, a sad je suočena s kaznenom prijavom'

 
 Screenshot

- Pjevačica koja je nastupila na inauguraciji novog predsjednika Republike Hrvatske suočena je s kaznenom prijavom zbog njezine interpretacije državne himne.

U tužbi, koju je podnio hrvatski odvjetnik, stoji kako se Josipa Lisac namjerno rugala himni.

Prema hrvatskom zakonu, nepoštivanje državne himne može rezultirati jednogodišnjom zatvorskom kaznom - ovu vijest, o kojoj se cijeli tjedan žustro raspravlja u Hrvatskoj, u petak navečer prenio je i BBC.

Najveća korporacija za emitiranje radijskog i televizijskog programa u svijetu piše kako je 70-godišnja Josipa Lisac tijekom svoje 53-godišnje karijere osvojila brojne nagrade, a poznata je i po svojim osebujnim nastupima te modnom stilu.

- Na inauguraciji Zorana Milanovića otpjevala je 'Lijepu našu domovinu' u pratnji jazz pijanista Zvjezdana Ružića. Njezin nastup dao je drugačiji ton inače sumornoj himni, no Boško Županović u svojoj kaznenoj prijavi tvrdi kako izvedba Josipe Lisac nije bila društveno prihvatljiva i kao takva je prekršila hrvatski zakon - piše BBC.

Također prenose kako su njezina diskografska kuća i Hrvatska glazbena unija podizanje kaznene prijave okarakterizirali kao "potpuno nepoštivanje umjetničke slobode".

- Ova situacija samo dokazuje da živimo u društvu u kojem su osnovne ljudske i kulturne vrijednosti na vrlo skliskom terenu - objavio je BBC i dodao kako gospođa Lisac nije htjela komentirati slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:12