COVID-19

I BRITANIJA IDE U KARANTENU Boris Johnson u dramatičnom obraćanju naciji objavio mjere bez presedana: Večeras vam moram dati vrlo jednostavnu uputu...

 Paul ELLIS / AFP

Od ponoći Britanija zatvara sve prodavaonice osim onih s prehranom i ljekarni. Britanski premijer Boris Johnson na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak navečer najavio je potpunu karantenu.

Britanci će moći napustiti svoje domove samo kako bi kupili osnovne namirnice, radili tjelovježbu, išli na posao ili pružili pomoć osobama kojima je to potrebno.

Najavio je da će nove mjere biti na snazi minimalno tri tjedna.

U dramatičnom obraćanju na televiziji Johnson je izjavio: "Od ove večeri moram dati britanskom narodu vrlo jednostavnu uputu - morate ostati kod kuće. Jer kritična stvar koju moramo učiniti je zaustaviti širenje bolesti među ljudima."

Nove mjere dolaze nakon što je britanski zdravstveni sustav NHS objavio da je u posljednja 24 sata od Covida-19 umrlo 46 više ljudi, čime je ukupni broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji 335.

Broj oboljelih od koronavirusa trenutno iznosi 6,650.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab pozvao je u srijedu sve Britance u inozemstvu da se vrate kući što prije moguće jer će nove mjere u vladinom zakonu dati pravo zatvaranja svih granica i aerodroma.

Uvođenjem novih mjera zatvaraju se sve trgovine koje prodaju nenužne potrepštine, uključujući odjeću i prodavaonice elektroničkih uređaja, knjižnice te igrališta i sportska igrališta na otvorenom, kao i mjesta za bogoslužje. Današnje mjere uključuju zabranu svih okupljanja više od dviju osoba u javnosti, obustavu svih društvenih događanja, uključujući vjenčanja, krštenja i drugih ceremonija.

Johnson je rekao da ako se ne budu poštivale mjere distanciranja 'doći će trenutak kada se niti jedna zdravstvena služba na svijetu neće moći nositi s poteškoćama jer neće biti dovoljno respiratora, dovoljno kreveta za intenzivnu njegu, dovoljno liječnika i medicinskih sestara'.

- Koronavirus je najveća prijetnja s kojom se ova zemlja suočava u proteklom desetljeću - a u tome nismo jedini. Širom svijeta primjećujemo razorni utjecaj ovog nevidljivog ubojice, rekao je Johnson u televizijskom obraćanju iz Downing Streeta u 20:30 po britanskom vremenu.

Unatoč tome što je još do prije dva tjedna vlada zastupala politiku 'imuniteta krda', veliki broj smrtnih slučajeva i novozaraženih te nekontrolirano širenje virusa nagnalo je Johnsona na promjenu politike.

- Svatko od nas sada je obvezan pridružiti se u zaustavljanje širenja ove bolesti. Zaštititi naš NHS i spasiti mnoge tisuće života, rekao je Johnson.

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel je na svom Twitter profilu izjavila da će sljedeći tjedni biti test za britanske policijske službenike.

- Učinit ću sve što mogu kako bismo im osigurali sredstva potrebna za očuvanje sebe i javnosti.

Vođa opozicije, laburist Jeremy Corbyn, podržao je sva ograničenja koja je najavio premijer.

- Premijer je u pravu pozvati ljude da ostanu kod kuće, zaštite naš NHS i spašavaju živote. Ovo je pravi odgovor na pandemiju koronavirusa - rekao je Corbyn.

Napomenuo je kako vlada sada mora donesti jasne smjernice kako bi zaštitila poslodavce i pružila sigurnost svim radnicima.

Nove restriktivne mjere Johnson je odlučio uvesti nakon što su tijekom vikenda mnogi ignorirali njegove preporuke distanciranja i okupljali se u parkovima, trgovima i na odmorištima uz more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:41