REZIME TRI GODINE PONTIFIKATA

I liberalniji svećenici zabezeknuti su zbog izjava pape Franje

 Reuters

Trogodišnjica pontifikata Jorgea Marija Bergoglia pružila je krasnu priliku za poneki nejubilarni rezime. Znajući definiciju senzacije, ne treba se čuditi što se najmanje komentara bavi statistički daleko najvećim brojem činjenica koje svjedoče da je i Frane papa koji se drži i Svetog pisma i tradicije (sâm se definirao: “Ja sam vjeran sin crkve”), da su neke od njegovih “najrevolucionarnijih” izjava citati Pija XI. i kasnijih papa, te da je dobar dio njegovih inovacija (čak i ekonomskih) čvrsto u brazdi koju je zaorao II. vatikanski koncil, završen prije 51 godine. Daleko više odjeka imaju komentari u kojima se konstatira da papa Frane razara baštinu prethodnika - s time što se jedni tome dive a drugi nad tim zdvajaju. Za dobar dio te fame zaslužni smo, ili krivi, mi po medijima, jer nam je zanimljivo ono što se doima neuobičajenim, ili ono što se nije čulo dugo, pa nam se čini nečuvenim.

Oduševljeni su oni koji Papu vide kao dobrodušnog župnika, spremnoga razumjeti njihove slabosti, osobito ondje gdje je najlakše klecnuti: u seksualnoj sferi. Nemalo promatrača baš tome pripisuju izrazitu popularnost pape Frane (iako dio ovisi o njegovu diskursu, dobrohotnijemu od doktrine koju zdušno opetuje, a dio o tome što je papa, naprosto - još nije bilo pape koji nije bio popularan).

Užasnuti pak izražavaju bojazan da će papa Bergoglio razoriti crkveni nauk protiv homoseksualnosti i razvoda i preusmjeriti Katoličku crkvu u udrugu protivnika klimatskih promjena, pa čak i društvenih nejednakosti.

Reutersov veteran Philip Pullella je rezime zdvojnih utemeljio na razgovorima s nizom vatikanskih dužnosnika, među kojima spominje i “dva kardinala i nadbiskupa”. Spominje zamjenika glavnog urednika britanskog Spectatora Damiena Thompsona, koji je prije nekoliko dana twittao: “Idem spavati. Probudite me kad ovaj pontifikat bude završen”. Thompson je, naime, zgrožen što je Papa kritizirao nakanu Donalda Trumpa da podigne zid protiv latinskoameričkih imigranata, te što je uzeo u obzir i kondom kao sredstvo protiv širenja Zikina virusa. Navodno su zabezeknuti i liberalni svećenici kojima župljani prigovaraju da ne dopuštaju što i Papa dopušta. Papini grijesi u očima onih koji se nad njim zgražaju obuhvaćaju odustajanje od obraćenja Židova (iako je stav o tome sazreo za prethodnih pontifikata), što odlazi luteranskim protestantima na obljetnicu Lutherova protesta. Pričest razvedenima i ponovo oženjenima, pišu neki, dugoročno bi Crkvu potkopala i razorila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:29