'BARBIKA, A NE BARABA'

I SVJETSKI MEDIJI VOLE BORUTA PAHORA Fotografije s Instagrama slovenskog predsjednika postale hit i izvan granica 'Dežele'!

 Instagram

Popularnost slovenskog predsjednika Boruta Pahora ne poznaje granice. Ugledni Guardian Pahoru je posvetio veći tekst u koji započinju rečenicom da Trump možda ima više pratitelja na Twitteru, ali nije ni do koljena slovenskom predsjedniku na Instagramu.

U tekstu koji potpisuje agencija Associated Press navodi se kako Pahor, poznat i kao "Barbika", aktivno koristi društvene mreže još od 2012. godine i tako gradi svoju prepoznatljivost među biračima. Tako ga na Instagramu prati 24.000 ljudi, što za Sloveniju koja broji 2 milijuna stanovnika nije mala brojka.

Među njegovim "najvećih hitovima" spominju se fotografije u kojima se vozi na kamionu za odvozu smeća i radi na asfaltiranju ceste tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2012. godine, zatim već legendarna fotografija u kojoj razgolićenog torza pokazuje tetovažu dupina na ramenu te jedna u kojoj pozira u plivačkom odijelu.

Instagram Borut Pahor

Osim toga, tu je i mnoštvo fotografija na kojima su, prirodno, zabilježeni susreti sa svjetskim čelnicima poput bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame i aktualnim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali i fotke sa slavnim osobama poput supermodela Naomi Campbell i frontmena U2-a Bona.

Alexander Zemlianichenko/Pool / REUTERS

Možda najpoznatija je njegova fotografija na mramornom stubištu predsjedničke palače u Kairu na kojoj je Pahor naslonjen na ogradu i sjetnog pogleda gleda u daljinu, sa statusom u kojem piše "nostalgičan za domom u Kairu". Ta fotografija je u Sloveniji izazvala pravi mali pokret, nazvan #borutanje na društvenim mrežama, u kojima svi kopiraju njegovu pozu.

- Komunikacija između ljudi i političara stalno se mijenja. Instagram najviše koriste mladi ljudi. U vremenu kada postoji veliko nepovjerenje prema političarima, ovo je način da dopremo do njih. No, osobni kontakt s ljudima je i dalje najvažniji - objasnio je Pahor svoju medijsku strategiju.

Slovenski predsjednik ne bježi od kritičara koji ga prozivaju populistom:

- Prihvaćam taj rizik, ali postoji razlika između negativnog i pozitivnog populizma - smatra Pahor koji se jednom fotografijom sa šminkanja našalio i na vlastiti račun komentarom "Barbika, a ne baraba".

Barbika, a ne baraba. #pahor #president #presidentpahor #slovenia

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor) on

Prema mišljenju nekih analitičara, Pahoru njegov eksponirani stil niti suviše pomaže, niti odmaže. No, činjenica da ga 52 posto Slovenaca vidi u pozitivnom svjetlu, a 16 posto u negativnom, ipak govori da je uspješan u svojem nastupu prema biračima.

Politički analitičar Marko Rakar za AP kaže da je to neka vrt "lajt populizma":

- On se želi prikazati kao omiljena osoba koja radi mnoštvo stvari - rekao je Rakar.

Da se Pahor ne svodi samo na Instagram političara pokazuje i njegov vanjskopolitički angažman. Na krilima pobjede Donalda Trumpa, čija žena je Slovenka Melanija Trump (rođena Knavs), Pahor je prvo predložio sastanak Putina i Trumpa u Sloveniji, a okušao se i kao posrednik između Angele Merkel i Putina u svojim nedavnim putovanjima. Tako se slovenski predsjednik sve više želi prikazati kao svojevrsna spona Istoka i Zapada - cinici bi rekli, ne toliko različito u odnosu na jednog bivšeg igrača s ovih prostora...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:10