RAST TENZIJA UOČI IZBORA

'IDEJA ANEKSIJE DOLINE JORDANA JE RASISTIČKA I TORPEDIRA MIR' Žestoke reakcije arapskih zemalja na Netanyahuovu predizbornu najavu

Benjamin Netanyahu
 Abir Sultan / REUTERS

Danas najavljujem namjeru da se nakon uspostave nove vlade dolina Jordana i sjeverno Mrtvo more stavi pod izraelski suverenitet, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u predizbornom govoru u ponedjeljak, nazvavši to područje “izraelskom istočnom granicom”.

Reakcije nije trebalo dugo čekati: Arapska liga objavila je da bi Netanyahuov plan prekršio međunarodno pravo i “torpedirao” temelje mira, a šef turske diplomacije Mevlüt Cavusoglu opisao je potez kao “rasistički” i kritizirao izraelskog premijera za “slanje protupravnih i agresivnih poruka” uoči izbora. Zato je stigla podrška od Donalda Trumpa, preko veleposlanika Davida Friedmana, koji je izjavio da Izrael pod određenim uvjetima ima pravo anketirati Zapadnu obalu, pa velikodušno dodao “ali vjerojatno ne cijelu”. Onda su jučer izraelski vojni zrakoplovi napali područje Gaze u kojem žive Palestinci, nekoliko sati nakon uzbune oglašene zbog raketnoga napada tijekom Netanyahuova predizbornoga skupa zbog kojeg je on morao napustiti pozornicu.

Tako izgleda atmosfera u posljednjem tjednu uoči prijevremenih parlamentarnih izbora u Izraelu, koji će se održati sljedeći ponedjeljak, 17. rujna, malo više od pet mjeseci nakon travanjskih, na kojima je Netanyahu osvojio tanku većinu, ali nije uspio formirati vlast.

Politički jastreb

Zastupnici u izraelskom parlamentu glasovali su 29. svibnja za raspuštanje Knesseta otvarajući tako put novim izborima nakon što dugogodišnji premijer Benjamin Netanyahu nije uspio u nastojanjima da formira novu vladu. Netanyahu se tako opredijelio za nove izbore koji će se održati 17. rujna.

Politička kriza u Izraelu traje od studenoga prošle godine, kad je ostavku podnio tadašnji ministar obrane Avigdor Liberman, utjecajni politički jastreb, a vladajuća koalicija izgubila većinu u parlamentu, jer je ostala bez pet zastupnika njegove stranke Yisrael Beiteinu. Lieberman je podnio ostavku zbog suprotstavljanja primirju, koje je Netanyahuova vlada dogovorila s palestinskim pokretom Hamas, a usput su se unutar koalicije međusobno posvađali zog prijedloga novog vojnog zakonodavstva prema kojem bi vojni rok morali služiti i ortodoksni Židovi. Treći su razlog bile istrage koje policija provodi protiv Netanyahua. On se nadao da bi mogao iskoristiti vladajuću koaliciju i progurati zakon kojim bi se premijer, koji je trenutačno na funkciji, zaštitio od kaznenog gonjenja.

Poput njega samoga, protiv kojeg se već dugo vode istrage za korupciju i slične delikte. Javni tužitelj optužuje 69-godišnjeg Netanyahua da je mijenjao usluge za darove u vrijednosti stotine tisuća dolara, uključujući cigare, šampanjac i nakit te pozitivne članke o njemu i njegovoj političkoj vladavini koji se ne mogu ni procijeniti.

Tužiteljstvo je još prije travanjskih izbora najavilo mogućnost podizanja optužnice koja bi ovisila o saslušanju Netanyahua zakazanom za početak listopada. Netanyahuov strah nije bez vraga jer Izraelci nemaju empatiju za svoje dužnosnike koji se ne drže zakona kao pijani plota, pa je tako nekadašnji izraelski predsjednik Moshe Katzav 2011. godine osuđen na sedam godina zatvora, a bivši premijer Ehud Olmert 2014. godine na šest godina zatvorske kazne. Ukratko, može se reći da samo pobjeda spašava Netanyahua, i zato on sada pokušava privući ekstremističke glasače, kojima obećava područje gdje živi 65.000 Palestinaca i samo 11.000 židovskih kolonizatora.

Arapski jezik

Problem je to što sva istraživanja sugeriraju da će birači glasati isto kao u travnju, kada je Likud dobio 37, a Plavo-bijela koalicija 36 mandata u Knessetu. I 17. rujna glavna borba vodit će se između Likuda te Plavo-bijele koalicije, koju predvode nekadašnji general Benny Gantz i Yair Lapid. Prilično su važni glasovi arapske liste koju podržava većina od 21 posto izraelskih Palestinaca, čije glasove pokušavaju pridobiti i lijeve stranke, koje, zbog toga, kampanju vode i na arapskom jeziku.

Lider Plavo-bijele koalicije i predsjednik Israel Resilience Party je general Benny Gantz. U programu njegove stranke je zapisano da će nastaviti s jačanjem države Izrael kao židovske i demokratske države u svjetlu cionističke vizije, dok je Lapid, bivši ministar financija i novinara, a vodi stranku Yesh Atid - postoji budućnost. On je, usput, sin Yosefa Tommyja Lapida, vojvođanskog Židova rođenog u Novom Sadu pod imenom Tomislav Lampel.

Suštinski, oni ne namjeravaju voditi drukčiju politiku, ali ipak ih likudovci vrijeđaju da su ljevičari i opasnost za Izrael.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:56