STRATEŠKI PLANOVI

IMA LI POMAKA U HLADNOM ODNOSU VELESILA? Evo što su Kina i SAD dogovorili nakon tri dana intenzivnih pregovora...

 Alex Wong/Getty Images/AFP

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države i Kina nakon tri dana strateških pregovora na visokoj razini nisu uspjele smanjiti razlike na najspornijim područjima od napada na internetu do pomorske sigurnosti, no dužnosnici dvije zemlje pokušali su ostaviti pozitivni dojam o stanju odnosa dvije svjetske supersile.

Dvije zemlje istaknule su da surađuju u borbi protiv klimatskih promjena i podupiru globalni razvoj kao i da dijele zabrinutost zbog iranskog i sjevernokorejskog nuklearnog programa i borbe protiv islamskih militanata.

No u razgovorima koji su opisani kao "iskreni i otvoreni" na godišnjem strateškom i ekonomskom dijalogu dvije zemlje ostale su pri vlastitim različitim stajalištima o kineskim teritorijalnim aspiracijama u Južnom kineskom moru i na pitanju sigurnosti na interenetu, glavnim povodima narušenog povjerenja između dva najveća gospodarstva na svijetu.

Američki državni tajnik John Kerry kazao je novinarima da je SAD i dalje duboko zabrinut napadima na internetu među kojima su i masovni napadi na računalne sustave američke vlade za što američki dužnosnici okrivljuju kineske hakere.

On je kazao da je za SAD od "snažnog nacionalnog interesa" sloboda plovidbe i prelijetanja što pokazuje da SAD strahuje od mogućnosti da Kina jednoga dana proglasi zonu zabrane oko spornog arhipelaga u Južnom kineskom moru na kojem gradi vojna postrojenja tvrdeći da se radi o kineskom teritoriju.

Visoki kineski dužnosnik Yang Jiechi, koji vodi delegaciju, kazao je kako bi dvije zemlje trebale zajedno raditi na sigurnosti na internetu i pozvao je Washington da bude "objektivan i nepristran" kada govori o Južnom kineskom moru. On je kazao kako je Kina "nepokolebljivo odlučna" da štiti vlastiti suverenitet i pozvao je SAD da to poštuje. No Yang Jiechi je dodao da je "sloboda plovibe u Južnom kineskom moru zajamčena".

"Vjerujemo da neće biti nikakvih problema sa slobodom plovidbe u budućnosti. Nadamo se da SAD može biti neperistan i objektivan što bi služilo miru i stabilnosti u toj regiji".

Američki predsjednik Barack Obama susreo se s Yangom i drugim članovima kineskog izaslanstva i postavio je pitanje oko "kineskog ponašanja na internetu i moru" kao i politike prema tečajevima, tehnologiji i ulaganjima. Prema priopćenju Bijele kuće pozvao je Kinu da "poduzme konkretne korake kako bi se smanjile napetosti".

Obamina politika okretanja Aziji kao odgovor na brzi kineski uspon u srijedu je dobila poticaj kad je Senat izglasao zakon koji je ključan za brzo donošenje transpacifičkog trgovinskog partnerstva koje obuhvaća 12 zemalja.

Kerry je na susretu s novinarima nastojao umanjiti doživljaj mnogih analitičara da se američki odnosi s Kinom ubrzano pogoršavaju. "Mislim da nismo čuli ni najmanji znak, ni djelić pokazatelja te silazne spirale", kazao je Kerry.

"Mislim da je ono što smo vidjeli bio uzlazni odnos s jasnim pogledom na stvari oko kojih ćemo surađivati. Čak i kad postoje neke razlike o tome kako pristupiti jednom, dva ili tri pitanja".

Američki ministar financija Jack Lew kazao je kako su obje strane predane većim naporima u radu na bilateralnom sporazumu o ulaganjima na kojem se radi već punih sedam godina i kazao je kako se Kina obvezala da ograniči intervencije na valutnim tržištima. Također se obvezala na tečajnu liberalizaciju, otvaranje tržišta kapitala i proširivanje pristupa za strane financijske tvrtke.

Lew je kazao kako će SAD nastaviti inzistirati da se Kina okrene utvrđivanju tečaja na temelju diktata tržišta, čak i nakon što je Peking kazao kako će intervenirati na tečajnim tržištima samo u slučaju nereda na tim tržištima.

Peking je prošle godine poručio Washingtonu da će se suzdržati od intervencija kad je to moguće i Lew je kazao kako je ono što je ove godine rečeno eksplicitnije i jasnije. Kazao je da će pravi test biti situacija u kojem juan bude pod pritiskom aprecijacije.

Lew je kazao kako još ima puno pregovaranja oko budućeg sporazuma o ulaganjima. Peking ograničava strana ulaganja na mnogim područjima u Kini i Washington se nada da bi sporazum otvorio kineski financijski i telekomunikacijski sektor.

SAD pak podvrgava kineska ulaganja puno snažnijoj kontroli nego ulaganja iz ijedne druge zemlje što je pomoglo tome da se ograniče kineska ulaganja u razna područja od američkih telekomunikacija do vjetroelektrana.

SAD i Kina suglasili su se da će zajedno raditi i na borbi protiv izlova divljih životinja od slonova do drugih ugroženih vrsta poput kornjača i ograničavanju krijumčarenja što je značajno postignuće jer su dvije zemlje najveća tržšita za proizvode poput slonovače na kojima kriminalne organizacije ostvaruju dobit od gotovo 10 milijarda dolara.

Dvije strane izrazile su sve veću zabrinutost i zbog ogromnih količina plastičnog otpada koji završava u oceanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 08:22