'TVORNICA BEBA'

IMA SAMO 28 GODINA, A 16 ŽENA RODILO MU JE DJECU 'Želio je jako veliku obitelj, a kao sin milijardera to si je mogao i priuštiti'

Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Sud u Bangkoku priznao je jednom Japancu očinstvo nad 13 beba koje su rodile surogat majke s Tajlanda. Ova odluka omogućit će Mitsutokiju Shigeti (28) da zatraži i skrbništvo nad svom djecom.

Sin bogatog poduzetnika izazvao je prilične kontroverze kad je 2014. priznao da je otac čak 16 beba koje su na svijet donijele tajlandske surogat majke.

Ovaj i slični slučajevi nazvani 'tvornicom beba', rezultirali su zabranom komercijalne upotrebe usluga surogat majki na Tajlandu za sve strance.

Shigeti, koji nije bio prisutan na suđenju, dodijeljeno je roditeljsko pravo nakon što je isto oduzeto surogat majkama.

'Poradi sreće i mogućnosti koje će djeci pružiti njihov biološki otac, koji nema povijest lošeg ponašanja, sud je odlučio u korist tužitelja u slučaju svih trinaestero djece', stoji u presudi.

Shigeti je skrbništvo nad troje preostale djece dodijeljeno još 2015. godine.

Godine 2014. policija ga je istraživala radi sumnje u trgovinu ljudima, nakon što se doznalo da je otac 16 djece na Tajlandu. Njegov stan u Bangkoku tada je pretražila policija te pronašla devetero djece, dadilje i jednu trudnu surogat majku. Uskoro je napustio Tajland, no kasnije je tužio ministarstvo socijale te zatražio skrbništvo nad djecom.

'Želio je jako veliku obitelj'

Kad je prije više od tri godine objavljena njegova zamućena fotografija s aerodroma na kojoj u naručju nosi bebu, počelo se spekulirati o motivima koje je imao da s toliko surogat majki začne djecu. Neka od djece su već odvedena u Kambodžu pa je policija posumnjala u trgovinu ljudima.

No, njegov je odvjetnik inzistirao na tome da je njegov klijent samo želio vrlo veliku obitelj i da se, kao sin imućnog poduzetnika, mogao o svima njima brinuti.

Sud u Bangkoku je prihvatio takvo tumačenje nakon što su istražitelji otputovali u Kambodžu i Japan te ondje našli dovoljan broj njegovateljica, prostorija i opreme za brigu o 13 mališana koji su trenutno još uvijek u domu za djecu u Bangkoku.

Što se zna o ocu? Ne baš puno. Prema japanskim medijima, Shigeta je sin IT milijardera koji je svakoj surogat majci platio između 9.300 i 12.500 dolara.

Tajlandski mediji pišu da je Shigeta neoženjen, posjeduje nekoliko kompanija i već je napravio plan za budućnost svoje djece koji uključuje i osnivanje zaklade u njihovo ime.

Nakon što je prije četiri godine napustio Tajland, mislilo se da je preselio u Hong Kong, no trenutno ponovno živi u Japanu. Mediji nagađaju da je nedavno bio otputovao u Indiju i Ukrajinu gdje je također začeo nekoliko djece.

Postupan prijenos skrbništva

Shigeta neće odmah dobiti skrbništvo nad 13 djece s Tajlanda. Njegov odvjetnik je rekao da će u dogovoru s ministarstvom socijale biti dogovoren postupan prijenos skrbništva kako bi se djecu poštedjelo stresa.

Shigetin slučaj rasvijetlio je cvjetajuću tajlandsku industriju surogat majčinstva, jednako kao i slučaj bebe Gammyja iz 2014. Naime, u tom slučaju, jedna je surogat majka optužila par iz Australije da su napustili dječaka kad su doznali da ima Down sindrom, dok su istovremeno njegovu sestru blizanku odveli kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:13