OBJAVLJEN IZVJEŠTAJ

Indeks slobode medija: Hrvatska se popravila za šest mjesta, Srbija sve dublje tone

Ovogodišnje izvješće posebice se osvrće na razne oblike dezinformacija koje ‘utapljaju‘ vijesti iz pouzdanih izvora

Reporters Without Borders/Reporteri bez granica

 Bertrand Guay/Afp/Profimedia

Novinarstvo je na udaru političke propagande, ekonomskih manipulacija i lažnih sadržaja koje kreira umetna inteligencija (AI) i ti su čimbenici glavna prijetnja slobodi medija u cijelom svijetu, upozorio je u srijedu RSF u izvješću u kojem je po indeksu slobode medija Hrvatska na 42. mjestu od 180 zemalja.

U 21. po redu godišnjem izvješću objavljenom na Međunarodni dan slobode medija, Reporteri bez granica (RSF) kao golemu prijetnju slobodi medija također navode i neuspjeh u nadzoru tehnoloških divova.

Hrvatska, sa 71,95 bodova, je na 42. mjestu i skočila je u odnosu na prošlogodišnje izvješće za šest mjesta. U izvješću iz 2022. nalazila se na 48. mjestu od 180 zemalja, zabilježivši 70,42 boda. Sada se nalazi ispred SAD-a.

Susjedna Srbija nalazi se na 91. mjestu zbog, kako objašnjava RSF, "širenja ruske propagande". Radi se o padu za 12 mjesta u odnosu na prošlu godinu. Slovenija je na 50. mjestu.

Također u odnosu na prošlogodišnje izvješće, prvo i zadnje mjesto su pripale istim zemljama: Norveškoj i Sjevernoj Koreji. Druga najbolja zemlja po indeksu slobode medija je Irska, a slijedi Danska na trećem mjestu.

Prema RSF-u, stanje sa slobodom medija je "jako ozbiljno" u 31 zemlji, "teško" u 42, "problematično" u 55 te "dobro" ili "zadovoljavajuće" u 52 zemlje.

"Drugim riječima, uvjeti za rad novinara su loši u sedam od 10 zemalja te zadovoljavajući u samo tri od deset zemalja", ističe RSF.

Ovogodišnje izvješće posebice se osvrće na razne oblike dezinformacija koje "utapljaju" vijesti iz pouzdanih izvora, što je, kako smatra RSF, problem na koji utiče brzi razvoj AI-a.

Također, dodaje RSF, tradicionalni oblici političke propagande u mnogim zemljama sve više jačaju.

Oko dvije trećine zemalja imaju političke aktere koji su "često ili sustavno uključeni u masovne kampanje dezinformacija ili propagande", kao što je to slučaj u Rusiji, Indiji, Kini ili Maliju, navodi RSF.

Glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire upire prst u tehnološku industriju koja, kako tvrdi, omogućuje proizvodnju i širenje dezinformacija".

"Pouzdane informacije se utapaju u poplavi dezinformacija. Sve manje smo sposobni razlučiti između stvarnog i umjetnog, istinitog i lažnog", rekao je Deloire.

Obrušio se na čelnike društvenih platformi koje nije briga za širenje propagande ili lažnih informacija, navodeći kao primjer vlasnika Twittera Elona Muska koji zagovara "proizvoljni pristup informacijama utemeljen na plaćanju".

Pod Muskovim vlasništvom, Twitter je promijenio način na koji dijeli plave kvačice koje su ranije davane istaknutim pojedincima, novinarima, političarima i ustanovama nakon provjere njihovog identiteta.

Kvačice služe kao oznaka autentičnosti, a Musk je još u studenom najavio da će Twitter početi naplaćivati 8 dolara mjesečno za takvu oznaku u nastojanju da pokrene nove izvore prihoda izvan sektora oglašavanja.

Deloire kao opasan fenomen ističe umjetnu inteligenciju i navodi primjer AI programa Midjourney koji proizvodi visokokvalitetne slike koje "preplavljuju društvene mreže s navodno stvarnim, ali lažnim fotografijama", poput fotografije uhićenja Donalda Trumpa koji se opire policajcima i oni ga savladavaju.

Na Twitter računu Eliota Higginsa, osnivača Bellingcata, osvanule su fotografije kako Trumpa napadaju policajci pa pokušava pobjeći i potom bira zatvorski kombinezon. Njegova objava pregledana je više od tri milijuna puta.

RSF navodi i primjer lažnih fotografija komatoznog Juliana Assangea u luđačkoj košulji koje su proizvod AI-a.

AI nije poštedio ni Papu te je tako krajem ožujka društvene mreže preplavila fotografija pape Franje kako Vatikanom šeće u skupocjenoj bijeloj pernatoj jakni.

Premda je dobar dio korisnika pomislio da se radi o stvarnoj fotografiji, uskoro se saznalo da je riječ o svojevrsnoj fotomontaži, odnosno uratku koji je stvorila umjetna inteligencija Midjourney. Naime, ovaj alat proizvodi slike na temelju tekstualnih upita.

Lažna fotografija Pape u ležernom izdanju najprije se pojavila u Facebook grupi "Al Art Universe", a zatim je osvanula na Redditu, a kasnije se proširila Twitterom.

RSF je nedavno dao potporu konzorciju istraživačkih novinara koji rade na projektu "Zabranjene priče", a koji je otkrio aktivnosti izraelske tvrtke "Team Jorge" koja je specijalizirana za proizvodnju dezinformacija.

U novom poretku najgorih zemalja po indeksu slobode medija su, uz Sjevernu Koreju, i Vijetnam, koji je gotovo priveo kraju lov na neovisne novinare i komentatore, te Kina kao "najveći tamničar novinara na svijetu".

SAD je u odnosu na prošlu godinu pao za tri mjesta i nalazi se na 45. mjestu.

Peru je pao za čak 33 mjesta, na 110., Senegal za 31 mjesto na 104., a Haiti je pao za 29 mjesta, na 99.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:12