EKSKLUZIVNO IZ MOSKVE

INFOGRAFIKA Svega dan nakon napada Moskva se vratila u rutinu

Dan nakon terorističkog napada u glavnom gradu Rusije nema dramatiziranja ni panike
 AFP

MOSKVA - Nesnosne kolone na pokretnim stepenicama i rezignirana lica. Ozračje u moskovskoj podzemnoj željeznici jutro nakon terorističkog napada isto je kao bilo kojeg drugog dana. Kroz gužvu “petice” kružne linije metroa, probijam se do željezničkog kolodvora Pavelecki koji kolokvijalno, ovaj put i znakovito, zovu “vratima Kavkaza”. “Aeroekspres”, najpouzdanije prijevozno sredstvo iz grada do zračne luke, prometuje po ustaljenom redu.

U dugački vagon crvenog vlaka ukrcalo se 30-ak putnika. Većina ih skreće pogled nakon što se predstavim kao novinarka. Razgovorljivom se čini djevojka koja mi se predstavlja kao Ana iz Sankt Peterburga i ne želi se fotografirati. Leti u Beč na odmor koji ni u jednom trenutku nije dovodila u pitanje.

Crveni karanfili

- Ponudili su mi povrat novca, no nisam ga prihvatila. Doista ne mislim da će se danas opet dogoditi napad. Navodno se grupica Europljana s mog leta odlučila za alternativni prijevoz, no to mi se čini kao smiješno dramatiziranje - kaže.

Pretjerane dramatike nema ni na Domodjedovu gdje nije otkazan niti jedan let. Neuobičajeno stanje odaju tek rojevi policajaca i buketi crvenih karanfila položeni u nekoliko kutova prve etaže. Na ulazu u putničku zgradu postavljeni su golemi skeneri i detektori metala kroz koje putnici moraju proći za vrijeme desetominutnog pregleda.

Oprema koju su instalirali tek nakon tragedije djeluje moćno i posve je nejasno zašto nije dosada korištena. Osobito ako se uzme u obzir činjenica da je u sigurnosni sustav zračne luke investirano više od 20 milijuna dolara.

‘Uljuljani odgovorni’

Na tom tragu je i današnja izjava predsjednika Medvedeva koji se obrušio na upravu Domodjedova, poručujući menadžerima da ih smatra odgovornima za razmjere tragedije. Većina kolega iz lokalnih medija s kojima razgovaram, komentira da su se odgovorni jednostavno “uljuljali”.

Razina kontrole osobito je oslabila u posljednje vrijeme, nakon praznika. Osim u zračnoj luci, u gradu se ovih dana ne osjeća pojačana sigurnosna kontrola . No, ozračje je bitno opuštenije nego, primjerice, u prosincu kad su zbog međuetničkih sukoba Moskvom patrolirale tisuće policajaca. Danas ih ni na najprometnijim stanicama metroa nije bilo više nego inače.

- Stvari se ovdje stabiliziraju nevjerojatnom brzinom - kaže Vladimir Franković iz moskovskog predstavništva kompanije Holcim. Slično misli i Ivica Budanec, šef moskovskog predstavništva HGK.

- Rusi su svjesni da će ovdje još dugo postojati teorizam. Zato nakon svakog napada ne treba proći puno vremena da bi grad počeo normalno funkcionirati - objašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:44