PANDEMIJA KORONAVIRUSA

IPAK ODGOĐENI PREDSJEDNIČKI IZBORI U POLJSKOJ Novi datum još uvijek nepoznat

 
Malgorzata Kidawa-Blonska, oporbena kandidatkinja za predsjednika
 AFP

Predsjednički izbori u Poljskoj koji su se trebali održati u nedjelju 10. svibnja i kojih je oporba zatražila odgodu zbog pandemije koronavirusa, odgođeni su i još se ne zna kada će se održati, rekli su u srijedu navečer predsjednik stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski i njegov koalicijski partner Jaroslaw Gowin.

Izbori predviđeni za 10. svibnja neće se održati i predsjednica donjeg doma objavit će "prvi mogući nadnevak" za nove izbore, rekla su ta dvojica u zajedničkoj izjavi na Twitteru.

Nisu rekli ništa o tome kada bi to moglo biti. Po Ustavu i nedavno donesenom zakonu izbori bi se mogli organizirati 17. ili 23. svibnja.

PiS je htio organizirati izbore čim prije kako bi, tvrde analitičari, zajamčio pobjedu predsjednika na odlasku Andrzeja Dude koji je bio član PiS-a.

Leader of ruling Law and Justice (PiS) party Jaroslaw Kaczynski attends a session of the lower house of parliament, in Warsaw, May 6, 2020. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)
AFP
Jaroslaw Kaczynski

Lijeva i centristička oporba oštro su kritizirali PiS-ovo stajalište zbog javnozdravstvenih razloga u prilikama epidemije. PiS je uzvratio prijedlogom o dopisnom glasovanju svih birača.

Kaczynski i Gowin su imali različita mišljenja o nadnevku izbora. Gowin, predsjednik manje stranke Porozumjenie (Sloga) nije bio za održavanje izbora 10. svibnja, a Kaczynski jest.

Taj sukob se ne spominje u njihovoj izjavi.

"Predsjednica Sejma objavit će prvi mogući nadnevak novih predsjedničkih izbora", dodaje se u izjavi.

Dvije stranke dodaju da će se izbori provesti dopisnim putem i da Gowinova stranka najavljuje potporu zakonu kojim se utvrđuju uvjeti za dopisno glasovanje, ali u dogovoru s PiS-om ujedno predlaže njegove izmjene.

Tako je koalicija na vlasti uspjela izbjeći sukob zbog kojeg je mogla izgubiti većinu. Gowinova stranka Sloga ima 18 zastupnika u Sejmu, donjem domu parlamenta, gdje konzervativna većina ima tek 235 od 460 zastupničkih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:02