REGIJA U KRIZI

Iran će na Općoj skupštini UN-a predstaviti plan za sigurnost u regiji

iranski predsjednik Hasan Rohani
 Profimedia, Abaca Press

Iranski predsjednik Hasan Rohani predstavit će tijekom idućeg tjedna na Općoj skupštini UN-a u New Yorku plan stvaranja sigurnog okruženja u Perzijskom zaljevu u suradnji s drugim zemljama u regiji.

Saudijska Arabija i SAD optužuju Iran za izvođenje napada na saudijska naftna postrojenja 14. rujna što je napad najvećih razmjera dosad na naftna postrojenja u tom glavnom svjetskom izvozniku nafte.

Iran je zanijekao odgovornost za napad za koji je odgovornost preuzeo jemenski pokret hutista, skupina povezana s Iranom koja se trenutno bori protiv saudijske koalicije u jemenskom građanskom ratu.

"Ove ćemo godine predstaviti svijetu plan u Ujedinjenim narodima po kojemu će Islamska Republika Iran u suradnji sa zemljmama regije moći stvoriti sigurno okruženje u Perzijskom i Omanskom zaljevu", najavio je Rohani na službenoj internetskoj stranici bez davanja dodatnih podataka.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je odobrio slanje američkih vojnika kao potporu saudijskoj protuzračnoj i proturaketnoj obrani nakon napada na saudijska naftna postrojenja.

Rohani je poručio da će prisutnost stranih snaga u regiji stvoriti nestabilno okruženje za naftu i transport.

Saudijska Arabija je napade na svoja naftna postrojenja nazvala testom za globalnu spremnost da se očuva međunarodni poredak i nastojat će na Općoj skupštini UN-a stvoriti ujedinjenu frontu.

"Mi nismo netko tko će povrijediti granice drugih kao što nećemo nikome dozvoliti da povrijedi naše granice", kazao je Rohani na svečanosti na kojoj je obilježena godišnjica početka rata s Irakom 1980., prema njegovoj službenoj internetskoj stranici.

U okviru obilježavanja na državnoj televiziji prikazane su rakete velikog dometa i ratni brodovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:52