TAJNI DOKUMENT

Iran posjeduje važne dijelove atomske bombe

U dokumentu se opisuje četverogodišnji plan testiranja ključne komponente nuklearne bombe
 AFP

WASHINGTON - Tvrdnje Teherana da je njegov nuklearni program mirnodopske prirode pokazuju se netočnima. Ugledni londonski The Times dokopao se dokumenta iz 2007. koji dokazuje da je Iran nastavio razvijati vojni program i da je pred testiranjem jedne od ključnih komponenti nuklearne bombe - neutronskog upaljača.

Pakistansko iskustvo

U dokumentu se opisuje četverogodišnji plan testiranja te komponente, kao i upotreba uranovog deuterida, materijala koji se koristi izričito u vojne svrhe. Isti taj materijal koristio je i Pakistan u izradi svoje bombe. Ako se dokument pokaže autentičnim, predstavljat će prvi dokaz koji sugerira da je Iran nastavio rad na vojnom programu.

- Iako Iran tvrdi da je taj rad namijenjen u civilne svrhe, on nema takvu aplikaciju. To je vrlo jaka indicija o radu na oružju - objasnio je David Albright, predsjednik Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost u Washingtonu. Naime, prema izvještajima obavještajnih službi, Iran je već 2003. posjedovao znanje za izradu nuklearne bombe, no predstojala su mu testiranja.

‘Umjereno povjerenje’

Dok su američki obavještajci tvrdili da imaju “umjereno povjerenje” u to da Iran nije nastavio razvijati program do sredine 2007., Velika Britanija, Njemačka i Francuska su vjerovale da su već tada nastavili s radom. Dokument je dosad prošao kroz ruke obavještajnih agencija u nekoliko zapadnih država.

- Ne komentiramo obavještajne podatke, no naša zabrinutost oko iranskog programa je jasna. Očito je da taj dokument, ako je autentičan, otvara ozbiljna pitanja o iranskim namjerama - ističu u britanskom ministarstvu vanjskih poslova.

Međunarodne sankcije

Dokument je otkriven u vrijeme kad međunarodna zajednica ionako strepi oko iranskog nuklearnog programa, za koji Iran cijelo vrijeme, poput robota, ponavlja da je izričito mirodopske prirode. Otkriće dokumenta moglo bi pojačati pritisak na međunarodnu zajednicu da nametne sankcije Iranu i upasti kao sjekira u med onim strujama u SAD-u i Izraelu koje zagovaraju napad na Iran kao mjeru predostrožnosti kako bi ga se spriječilo da se dočepa nuklearne bombe.

Benjamin Netanyahu: Napasti Izrael ili ne?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pred najtežom odlukom. Prema prognozama izraelskih stručnjaka, on će u sljedećih šest mjeseci morati odlučiti hoće li napasti iranske nuklearne pogone i riskirati kaos na Bliskom istoku ili ne. Nakon tog roka, upozoravaju, iranski nuklearni program mogao bi “metastazirati” u niz manjih nuklearnih pogona u pustinjskim i planinskim predjelima koje će biti teško locirati.

Odnos Izraela i Irana je, najblaže rečeno, netrpeljiv do bola. Iranski predsjednik Ahmadinedžad tvrdi da Izrael treba izbrisati s lica zemlje, dok se Netanyahu kune da “najveći neprijatelj Izraela pod njegovom vlašću neće postati nuklearna država”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:54