'PSIHOLOŠKI RAT'

Iran pregovore ocijenio "besmislenima" nakon američkih sankcija

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.08.2018. u 22:11

Iranian President Hassan Rouhani attends an armed forces parade in Tehran, Iran, September 22, 2017. President.ir/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.
President.ir / REUTERS

Iranski predsjednik Hassan Rouhani

Iranski predsjednik Hassan Rouhani ocijenio je u ponedjeljak "besmislenim" poziv Sjedinjenih Država na pregovore dok ta zemlja istodobno uvodi gospodarske sankcije Iranu.

"Povezati pregovore sa sankcijama nema smisla. Oni uvode sankcije iranskoj djeci, bolesnicima i cijelom narodu", rekao je u razgovoru za televiziju.

Iranski predsjednik je optužio SAD da želi voditi "psihološki rat" protiv njegove zemlje. "Oni žele voditi psihološki rat protiv iranskog naroda i unijeti podjele" među Irance.

"Ako napadnete neprijatelja nožem i zatim kažete da želite pregovarati, onda ćete prvo odbaciti nož", dodao je.

Iranski predsjednik je dodao da je njegova zemlja "uvijek bila spremna za pregovore", ali da prvo SAD mora pokazati dobru volju.

"Kako mogu pokazati da zaslužuju povjerenje? Povratkom u JCPOA-u", rekao je, smjerajući na iranski nuklearni ugovor potpisan 2015. s velesilama, iz kojeg se SAD jednostrano povukao u svibnju.

Washington kaže da želi izložiti Iran "maksimalnom pritisku" uz pomoć novih sankcija koje će se uvesti 7. kolovoza i u studenom.

No američki predsjednik Donald Trump je u više navrata ostavio otvorena vrata pregovorima.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo