UOČI PREGOVORA

Iran raketama dugog dometa okončao dvodnevno testiranje projektila

Ispaljivanjem raketa najdužeg dometa u svojem vojnom arsenalu Iran je okončao dvodnevno testiranje balističkih projektila

TEHERAN - Iranske vlasti objavile su danas da su uspješno testirale svoje rakete dugog dometa tipa Šahab-3 i Sadždžil-2, koje radijusom vojnog djelovanja od 2000 kilometara bez problema mogu dosegnuti Izrael, američke vojne baze na Srednjem istoku, ali i dobar dio europskog kontinenta.

Državna televizija izvijestila je danas da je Revolucionarna garda time završila dvodnevno testiranje balističkih raketa iz iranskog vojnog arsenala, koje je počelo u nedjelju pokusnim ispaljivanem raketa kratkog i srednjeg dometa, a okončano je ovim današnjim u kojem su ispaljene rakete dugog dometa.

Kako prenose zapadni mediji, Sadždžil-2 je najnaprednija raketa tipa zemlja - zemlja u iranskom arsenalu, koja koristi čvrsto gorivo, a Šahab-3 je malo stariji model koji pokreće kombinacija čvrstog i tekućeg goriva. Analitičari ističu da je korištenje čvrstih goriva u programima vojnih projektila tehnološki napredak jer takvo gorivo osigurava veću preciznost raketa.

Iranci su testirali rakete u vrijeme sve većeg pritiska međunarodne zajednice na Teheran da otkrije pune razmjere svojega nuklearnog programa te samo nekoliko dana nakon što je Washington obznanio da su njegove obavještajne službe otkrile postojanje podzemnog nuklearnog postrojenja na sjeveru Irana.

Alex Vatanka, analitičar Bliskog istoka u vojnom časopisu IHS Jane’s, izjavio je kako nije slučajno što Teheran testira projektile upravo sada, uoči pregovora Irana i stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke, koji počinju u četvrtak u Genevi.

- Očito su u Iranu procijenili da moraju na pregovore otići s nečim što će ojačati njihovu poziciju, a ove vježbe koje provodi Revolucionarna garda sigurno su dio toga - rekao je vojni analitičar.

Francuska vlada danas je pozvala Teheran da odmah prestane s “destabilizirajućim aktivnostima”.

Glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova Hasan Kašavi, međutim, ustvrdio je da su testiranja dio redovite vojne vježbe poznate pod imenom “Tjedan svete obrane”, koja se održava na obljetnicu početka rata s Irakom, te da nije riječ o reakciji Teherana na nova zbivanja u nuklearnom sporu.

- Mnoge države redovito održavaju ovakve vježbe i to nema veze s iranskom nuklearnom tehnologijom koju koristimo isključivo u mirnodopske svrhe - rekao je glasnogovornik Kašavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2021 15:31