UN OBJAVIO

Iran se drži ograničenja iz nuklearnog sporazuma iako su se Sjedinjene Američke Države povukle

Projektil i portret ajatolaha Khameneija u Teheranu
 Nazanin Tabatabaee Yazdi/TIMA/File Photo / REUTERS

Iran se drži glavnih ograničenja njegovih atomskih aktivnosti iz sporazuma s vodećim silama, ističe se u kvartalnom izvješću UN-ova nadzornog tijela u petak.

Izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koje je poslano zemljama članicama, kaže kako je Iran ostao unutar ograničenja po pitanju obogaćivanja uranija i svojih zaliha obogaćenog uranija.

Iran je obećao ograničiti svoj nuklearni program 2015. u sporazumu sa svjetskim silama u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu. Sjedinjene Države povukle su se iz sporazuma prije godinu dana i ponovno nametnule sankcije koje su ovog mjeseca dodatno pooštrene.

Teheran tvrdi kako se i dalje pridržava sporazuma unatoč povlačenju SAD-a, iako je prije tri tjedna zaprijetio kako će povećati obogaćivanje uranija ako druge države ne pronađu način kojim će zaštiti Iran od američkih sankcija.

Sporazum dopušta Iranu da koristi tisuće strojeva prve generacije za obogaćivanje uranija (IR-1), no ograničava broj naprednijih modela (IR-6).

U izvješću IAEA-e stoji da je broj IR-6 modela potencijalni problem i da su "u tijeku su tehničke rasprave u vezi IR-6 strojeva".

Napetosti između Washingtona i Teherana naglo su porasle kada je Trumpova administracija u travnju uvrstila iranske Čuvare revolucije, ideološku vojsku režima, na svoju crnu listu "terorističkih organizacija" i u svibnju pooštrila gospodarske sankcije Iranu pošto je prije godinu dana napustila nuklerani sporazum.

Tenzije su se dodatno zaoštrile nakon napada na naftne tankere u Perzijskom zaljevu ovaj mjesec. Washington, saveznik Saudijske Arabije, iranskog rivala u regiji, za napade je optužio Iran, što je Teheran odbacio.

SAD je u regiju poslao nosač zrakoplova, bombardere i dodatnih 1,5 tisuća vojnika, zbog čega se pojačao strah od izravnog sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:38