POTPUNA CENZURA

Iranske vlasti uvode zabranu pristupa Gmailu

Nakon što su prošle godine u Iranu blokirale Facebook, vlasti sada namjeravaju učiniti isto s Gmailom, a građanima nude državnu e-mail domenu

Iranske su vlasti odlučile dodatno prigušiti današnje prosvjede povodom obljetnice Iranske revolucije. Slijedeći korak je - trajna zabrana Googleova Gmaila!

Brojne su se internetske veze u Iranu ranije ovog tjedna neprestano prekidale, no posebno je zanimljivo vrijeme pojavljivanja tih kvarova. Naime, danas bi se trebao održati prosvjed protiv navodnih namještenih izbora u lipnju prošle godine.

- Iranci su počeli prijavljivati široki spektar kvarova na internetskim i mobilnim vezama iako su mobiteli jučer normalno radili.

Iranska agencija za telekomunikacije najavila je kako će uvesti trajnu zabranu posjećivanja Googleova e-mail servisa dodajući kako će domena iranske nacionalne elektroničke pošte uskoro izaći na tržište.

Međutim, u srijedu kasno navečer još nije bilo jasno što ta naredba znači - stoji u priopćenju Wall Street Journala.

Podsjetimo, tijekom prošlogodišnjih prosvjeda Iranci su uvelike oslanjali na mikroblogerski servis Twitter za dogovaranje novih akcija, ali i za informiranje ljudi u svijetu o tome što se događa na ulicama Teherana.

Iako internetska cenzura u Iranu nije ništa novo, jer je vlada već u svibnju 2009. prije izbora onemogućila pristup Facebooku, potpuna zabrana komunikacijskih usluga i pokušaj da se građani prebace na državnu e-mail domenu je nešto sasvim drugačije.

Wall Street Journal također javlja kako satelitske antene u stambenim četvrtima bivaju zaplijenjene kao i mobilni telefoni pripadnika političke opozicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:43