BLISKI ISTOK

IRANSKI ŠEF DIPLOMACIJE OSPORIO AMERIČKI PLAN MIRNOG RJEŠENJA Zarif s Rouhanijem otputovao na Opću skupštinu UN-a

 
 Danish Siddiqui / REUTERS

Iranski šef diplomacije Muhamed Džavad Zarif, koji je otputovao u New York na Opću skupštinu UN-a zajedno s predsjednikom Hasanom Rohanijem pošto su dobili vizu usprkos ranijim nedoumicama, osporio je američki plan stvaranja koalicije za "mirno rješenje" na Bliskom istoku i podsjetio na brojne iranske diplomatske inicijative.

Sjedinjene Države u četvrtak sj objavile da uspostavljaju koaliciju za odvraćanje iranskih prijetnji nakon što su u subotu dronovima napadnuta naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

"Koalicija za mirno rješenje?", napisao je Zarif na Twitteru i nabrojao osam iranskih diplomatskih inicijativa od 1985., uključujući mirovni plan za Jemen iz 2015. te regionalni pakt o nenapadanju, predložen ranije ove godine.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je optužio Iran za napad dronovima na saudijska naftna postrojenja i nazvao ga iranskim "ratnim činom", no u četvrtak je ublažio retoriku kazavši da SAD želi stvoriti "koaliciju s ciljem postizanja mira i mirnog rješenja".

U drugome tvitu, prije polaska u New York, Zarif je optužio SAD da cijeni naftu više nego ljude na Bliskom istoku.

"Arapska krv protiv arapske nafte/ abeceda američke politike: 4 godine nasumičnog bombardiranja Jemena, 100.000 ubijenih Jemenaca, 20 milij. pothranjenih Jemenaca, 2,3 milij, slučajeva kolere, odriješene ruke za zločin", napisao je Zarif.

"Uzvratni jemenski uddari na naftna postrojenja=neprihvatljiv "ratni čin"", napisao je Zarif o napadima izvedenima 14. rujna za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, ali je Pompeo odmah optužio Irance koji optužbe odbacuju.

Zarif je u petak otputovao u New Yorku, prenijela je iranska televizija pošto je SAD izdao vizu njemu i predsjedniku Irana Hasanu Rouhaniju, rekao je Alireza Mirjusefi, glasnogovornik iranske misije pri UN-u.

"Ministar vanjskih poslova Zarif "putuje u New York rano u petak kako bi prisustvovao 74-oj sjednici Opće skupštine UN-a", napisao je na Twitteru glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.

Ranije toga dana Zarif je optužio američkog državnog tajnika Mikea Pompea za odbijanje izdavanja viza iranskoj delegaciji.

"Pompeo pokušava izbjeći američku obvezu izdavanja vize za delegate na Općoj skupštini, pribjegavajući prisvajanju prava na izdavanje rješenja", napisao je na Twitteru Zarif.

Zasjedanje Opće skupštine UN-a počinje u utorak, a očekuje se da će Rouhani održati govor u srijedu.

Nekoliko tjedana spekulira se o mogućem susretu Rohanija i (američkog predsjednika Donalda Trumpa) na ru bu summita, koji se održava jednom godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:58