KATOLIČKI DOMOVI

Irska je skrivala zlostavljače djece

Udruge žrtava zlostavljanja trže od Vatikana da preuzme odgovornost i pokrene istragu

DUBLIN - Žrtve zlostavljanja u katoličkim odgojnim ustanovama Irske nezadovoljne su rezultatima devetogodišnje vladine istrage o šokantnom nasilju nad djecom koje se događalo u tim institucijama, jer izvješće komisije objavljeno u srijedu nije imenovalo počinitelje zločina niti će biti korišteno za pokretanje tužbi protiv njih.

2600 stranica izvješća

John Kelly, koordinator udruge koja okuplja žrtve zlostavljanja, izjavio je da se osjećaju prevareni jer im je obećana pravda koju nisu iskusili.

Izvješće vladine Komisije za istragu o zlostavljanju djece, koju je vodio vrhovni sudac Sean Ryan, na 2600 stranica optužuje brojne katoličke svećenike, redovnike i redovnice za premlaćivanje, izgladnjivanje i, u nekim slučajevima, silovanje tisuća dječaka i djevojčica u katoličkim domovima za nezbrinutu djecu, ubožnicama i popravnim domovima.

Vladina komisija je ustvrdila kako je u tim ustanovama fizičko i emotivno zlostavljanje djece, poput ritualnog premlaćivanja, držanja glave ispod vode i ostalih brutalnih načina kažnjavanja bilo uobičajeno i svakodnevno, a djeca su živjela u ozračju paničnog straha i morala su prisilno raditi. Komisija je utvrdila i da je vrh Katoličke crkve u Irskoj na dokaze o seksualnom zlostavljanju djece reagirao tako što je počinitelje premještao u drugu ustanovu, gdje bi oni ponovno silovali.

Kršćanska braća

Izvješće je utvrdilo i odgovornost državnih tijela i nadležnog ministarstva obrazovanja čiji su dužnosnici u nekoliko slučajeva bili informirani o užasima koji se događaju u katoličkim ustanovama, ali nisu učinili ništa. Najviše je kritike palo na red Kršćanske braće.

Kako je teklo otkrivanje strašnog skandala



1994. - Priznanje svećenika - svećenik Brendan Smyth je priznao zlostavljanje . Njegov red, norbertinci, desetljećima ga je skrivao.

1995. - Ispovijed žrtve - July Andrew Madden, nekadašnji ministrant u jednoj crkvi u Dublinu, prvi je Irac koji je javno progovorio o tome kako su ga svećenici seksualno zlostavljali.

1999. - Isprika premijera - Premijer Bertie Ahern ispričava se svim žrtvama zlostavljanja u crkvenim ustanovama te najavljuje novčane kompenzacije i komisiju.

2002. - Biskup odstupio - Biskup Brendan Comiskey, prvi i zasad jedini velikodostojnik koji je odstupio jer nije učinio dovoljno za sprečavanje zločina.

2009. - Kraj? - Komisija objavljuje rezultate istrage.

Crkva nije bolja od društva



Zlostavljanje djece još je gnusnije kad je zlotvor onaj kome su djeca povjerena, tko uzima pravo poučavati što je dobro, a što zlo. I u irskom slučaju interes javnosti usredotočen je na pedofiliju, najškakljiviju,vjerojatno i najmučniju, ali ona je očito samo aspekt potpunog nepoštovanja ličnosti djeteta u kojemu bi i katolik morao, po Bibliji, razaznati sliku i priliku Božju. “Ono što ste učinili najmanjemu od moje braće meni ste učinili“, citira evanđelist Isusa Krista. A ta su djeca bila pothranjivana, mučena i “endemski“ silovana.

Kamo sreće da je tako samo u Irskoj. Kamo sreće da je tako samo u Crkvi. Najnovija statistika talijanskoga “Modrog telefona“ kaže da je obitelj poprište gotovo 60 posto silovanja (ili izjednačenih zloporaba) maloljetnih, a da je najčešći silovatelj otac (u 32 posto slučajeva).

Posrijedi je odnos spram djece, a neki u Crkvi nisu imali snage biti bolji od obitelji i društva. ( Inoslav Bešker)

Crna imena:



1995. - Nadbiskup Beča kardinal Hans Hermann Groer prisiljen odstupiti zbog optužbi da je prije dvadeset godina zlostavljao dječaka.

2002. - Poljski nadbiskup Juliusz Paetz odstupa nakon optužbi, koje je demantirao, da je zlostavljao mlade svećenike.

2004. - Neovisna komisija u SAD-u objavila izvješće u kojem je utvrdila da su katolički svećenici seksualno zlostavljali više od 10.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:39