TEŠKI UVIJETI

Irska vlada pred padom zbog pomoći MMF-a

Donošenje proračuna smatra se preduvjetom da Irska dobije pomoć, a nije jasno hoće li vlada za to imati podršku
 AFP

DUBLIN - Europski povjerenik za financije Olli Rehn pozvao je jučer irske političare da se primire nakon što se vlada u Dublinu toliko opasno zaljuljala da je postalo upitno hoće li moći primiti pomoć EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Nekoliko fronti

Premijer Brian Cowen borio se za opstanak vlade na nekoliko frontova: prvo su u njegovi koalicijski partneri iz Zelene stranke najavili da će vladu podržavati samo do donošenja proračuna, što se smatra uvjetom da se u Irsku prebaci pomoć od 90 milijardi eura. Nekoliko sati poslije podršku vladi povukla su dvojica neovisnih zastupnika, s kojima je vladajuća koalicija dosad imala većinu od tri glasa.

A onda su jučer sastanke održale i dvije skupine pobunjenih zastupnika Cowenove vladajuće Fianne Fail: jedna u kojoj je nekoliko pobunjenika koji su premijeru podršku uskratili javno i jedna od 70-ak zastupnika koji to još nisu učinili, ali koji premijera više ne žele na čelu vlade. Opozicijske stranke Fine Gael, Laburistička stranka i Sinn Fein poručili su da žele izbore prije Božića. - Kakva je svrha vlade koja sastavlja plan koji neće provoditi i o kojem se nije konzultirala s narodom - rekao je zastupnik Fine Gail James Reilly.

Cowen je navodno bio prisiljen moliti brojne protivnike da ga ostave na vlasti dok ne bude donesen proračun. Rehn im je poručio da se prestanu svađati prije nego što sve preraste u “sveeuropski šumski požar”. Vlada bi proračun trebala predstaviti 7. prosinca, a danas planira predstaviti plan mjera kojima će se uštedjeti 15 milijardi eura u iduće četiri godine, a kojima bi Irska ispunila zahtjeve MMF-a.

Mediji pišu da je MMF pristao ne dirati nisku stopu korporativnih poreza od 12,5 posto, koju smatraju ključnom za privlačenje investicija. No, zbog toga će rasti porezi na dohodak stanovništva, smanjit će se minimalna plaća i pomoć za nezaposlene. Zbog kaosa u Irskoj jučer su porasle kamate na državne obveznice Portugala i Španjolske, zemalja za koje se pretpostavlja da su sljedeće najslabije karike u eurozoni.

‘Ne treba pomoć’

Još loših vijesti stiglo je iz Grčke, koja je dobila odobrenje za još jednu ratu pomoći, ali i poruku da će morati srezati troškove zdravstva i državnih tvrtki, pojačati mjere za suzbijanje utaja poreza, a MMF-ov je revizor poručio i da su plaće Grka - previsoke. To pokazuje zašto sve zemlje u problemima tvrde da im pomoć ne treba: ako je dobiju, ekonomskom politikom više ne upravljaju sami.

Ljudi na ulicama ako premijer ne ode s funkcije

DUBLIN - Neki su irski ministri upozorili Briana Cowena da bi, ako brzo ne odstupi s položaja premijera, vlada mogla biti suočena sa “strašnom agresijom i gnjevom naroda”, piše britanski Daily Telegraph. Potpora njegovoj stranci pala je na 17 posto, najniže u 88-godišnjoj povijesti Irske Republike, piše britanski list. Stotinjak prosvjednika još je u ponedjeljak probilo vrata parlamenta, odakle su ih jedva potisnule policijske snage.

Zajmovi koji se smiješe očajnoj Irskoj

60

milijardi eura od Europskog mehanizma za financijsku stabilnost

30

milijardi eura od MMF-a

8

milijardi eura ponudila je Britanija

1

milijardu eura ponudila je Keltskom tigru i Švedska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:48