UPOZORENJE

'ISIS SE VRATIO, NAPADAJU NAS GOTOVO SVAKI DAN' Danju se skrivaju u planinama, a noću napadaju. Imaju sofisticirano oružje, a promijenili su i zastavu

 Profimedia, Alamy

Ovaj je prosinac u iračkom Kurdistanu, u gradu Chamchamalu, bio zavijen u crno. Početkom mjeseca borci tzv. Islamske države otvorili su vatru na tri kurdska borca blizu iranske granice i ubili jednog od njih. U novom noćnom napadu ranjena su još dvojica. U okršajima s IS-om u tom je području u posljednje vrijeme smrtno stradalo ukupno 11 kurdskih boraca, a najmanje 20 ih je ranjeno.

“Ta činjenica sugerira da, dvije godine nakon što su izgubili svoj posljednji teritorij u Iraku, ekstremistička teroristička grupa čiji se ‘kalifat’ u Siriji i Iraku svojedobno bio veličine Velike Britanije, ponovno vrije”, piše Charlie Faulkner, novinar britanskog Timesa u članku pod naslovom “Ne samo da se IS pregrupirao, IS se vratio - i sljedeća godina bit će još gora.”

Trenutno su “ostaci” IS-a svedeni na skrivanja u špiljama i tunelima u “ničijoj zemlji” sjevernog Iraka. Napade izvode pod okriljem noći.

Gerila

No, činjenica da bi ta skupina ponovno mogla dobiti na snazi (tim više što zabrinjavajući izvještaji o tom trendu dolaze i iz Sirije nakon što su tamošnji Kurdi bili prisiljeni olabaviti stisak nad ostacima te organizacije kako bi se suprotstavili turskoj ofenzivi nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država) dobrano brine one koji su se s prijetnjom IS-a dosad suočavali iz prve ruke.

“Vjerujemo da je otišlo dalje od pregrupacije. IS se sada vratio i u smislu operativne razine”, rekao je za britanski list Ranj Talabani, kurdski sigurnosni dužnosnik u Sulaimaniyi. Još više zabrinjava što upravo ti ljudi - na prvoj crti - misle kako je ovo samo početak. IS-ovi napadi postali su učestali, bilježe se na gotovo svakodnevnoj bazi, no ta je skupina - poznata po svojoj prilagodljivosti - promijenila i strategiju. Sada, tvrde, koriste gerilske taktike, povukli su se, kao nekada al-Qa’ida, u “podzemlje”, skrivaju se u planinama. Sve to ih čini vrlo teškom metom, dodaju.

Isto tako, tvrde da su IS-ovci odustali od svoje nekadašnje crne zastave. Sada koriste simbol tigra i bijelu pozadinu. Neki smatraju da je nova zastava pokušaj zavaravanja, odnosno zbunjivanja protivnika. Isto tako, čini se da i dalje imaju pristup sofisticiranom oružju - automatske i snajperske puške, opremu za noćni vid, eksploziv...

Timesov sugovornik Talabani vjeruje kako IS potencijalno iskorištava osjećaj izolacije koji osjećaju sunitski muslimani ne bi li regrutirao nove članove. Vjeruje da bi se ubrzo moglo raditi o stvarnoj prijetnji ako se ne reagira te da IS pokušava pokazati zube, odno sno snagu nakon što su ostali bez svog lidera Abu Bakr al-Baghdadija koji je proglasio kalifat 2014. godine.

Osveta

Primjerice, prošlog je tjedna IS-ova podružnica u Nigeriji preuzela odgovornost za smrt 11 ljudi. Radilo se o osvetničkom napadu - za ubojstvo Baghdadija i Abu al-Hassana al-Muhajira, glasnogovornika te skupine koje se spominjalo kao njegova potencijalnog nasljednika. Video koji su objavili kao komentar tih ubojstava poručivao je da se radi o “poruci kršćanima”.

Nedavno su se mediji opsežno bavili i situacijom u Siriji, primjerice učestalim bjegovima pripadnika IS-a iz kampova koji su bili pod paskom tamošnjih kurdskih boraca. Tada se također spominjala moguća regrupacija i oživljavanje te skupine, pogotovo u kaosu tijekom kojeg su se kurdski čuvari morali povlačiti iz kampova na prvu crtu bojišnice kako bi se borili protiv turske ofenzive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:28