SULUDI POHOD

ISKAZ MLADIĆA KOJI JE ZA UBOJICU IZ DAYTONA NABAVIO ORUŽJE: Bio sam šokiran kad sam čuo što je napravio, prije par godina uživali smo u teškim drogama

 
 Policija okruga Montgomery, Reuters, Profimedia

Samo nekoliko sati nakon stravičnog pokolja u Daytonu, što ga je počinio Connor Betts (24), agenti FBI-ja i Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive pretražili su stan Ethana Kollija (24) u obližnjem Ketteringu, kojega sumnjiče da je pribavio Bettsu pancirku, vatreno oružje i municiju kojima je počinjen masakr, javlja CNN.

Kollie je agentima ispričao da voli vatreno oružje, da posjeduje dva pištolja, a za pancirku i opremu za vatreno oružje kaže da je nabavio za Betts ranije ove godine.

Prilikom pretrage njegova doma, agenti su namirisali marihuanu, a pronašli su i vodenu lulu, koja se obično koristi za pušenje trave te pištolj Draco.

Agenti su intervjuirali Kollija na njegovom radnom mjestu u četvrtak, a tada im je rekao da je uživao u teškim drogama, marihuani i LSD-u sa Bettsom nekoliko puta tjedno u razdoblju između 2014. i 2015. godine.

Prilikom ispitivanja agentima je priznao da je puši marihuanu svakodnevno već deset godina. Kada je ispunio obrazac ATF za kupovinu pištolja Draco, na pitanje je li redoviti konzument marihuane ili neke druge droge, odgovorio je negativno.

Ispričao je i da u svome dome uzgaja psihodelične gljive koje redovito konzumira u malim dozama rekavši da mu pružaju energiju, ali i zabavu.

Kada su ga pitali zašto je lagao za konzumaciju droge kada je popunjavao obrazac prije kupovine vatrenog oružja, Kollie je agentima rekao: 'Da sam rekao istinu, ne bih mogao kupiti oružje'.

Policija okruga Montgomery
Ethan Kollie

Tužitelj Benjamin Glassman ističe da Kollie nije bio umiješan u počinjenje stravičnog pokolja u Daytonu u kojemu je Connor Betts ubio devet osoba.

- Kupio je sve za Bettsa, i pospremio ih u svoj stan, ali kako bi pomogao Bettsu da sve sakrije od svojih roditelja.

Kollie je također agentima ispričao da je deset tjedana prije pucnjave u svom stanu u Ketteringu pomogao Betsu da sastavi automatsku pušku AR-15 koja je korištena u napadu. Prije šest do osam tjedana, Betts se vratio u njegov stan da uzme sastavljenu pušku, pancirku i bubanjski spremnik.

Agenti su u stanu u Ketteringu u četvrtak zaplijenili pištolj Draco, još jedan pištolj, vodenu lulu i opijat za koji se vjeruje da je psihodelična gljiva. Uhićen je u petak.

Njegov odvjetnik Nick Gounaris za CNN je ispričao da je Kollie u tri navrata dao iskaz saveznim vlastima kako bi im pružio korisne informacije.

- Nije negirao svoje prijateljstvo sa Connorom Bettsom, ali bio je šokirao i iznenađen kao i svi drugi kada je saznao da je Betts počinio masovno ubojstvo, rekao je.

Ethan Kollie nalazi se u pritvoru u okrugu Montgomery. Sutra će biti održano saslušanje zbog određivanja jamčevine. Ako bude proglašen krivim po optužnici posjedovanja vatrenog oružja od strane osobe koja konzumira ilegalne opijate te zbog davanja neistinitih podataka. Ako bi bio proglašen krivim po obje točke optužnice prijeti mu do 15 godina zatvora.

Connor Betts ispalio je 41 metak u manje od 30 sekundi, a jedna od žrtava bila je i njegova sestra. Iako policija još nije objavila koji je bio motiv za stravični pokolj objave na društvenim mrežama sugeriraju da se posebno zanimao za nasilje te da je imao pristup vatrenom oružju. Također je navodno, prema navodima policije, govorio o tome kako bi mogao počiniti masovni pokolj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:04