INICIJATIVA 1:12

ISKRA KOJA BI MOGLA ZAPALITI EUROPU Švicarci će na referendumu odlučiti o maksimalnoj plaći

Građani Švicarske na referendumu koji će se održati 24 studenog žele uvesti više reda u primanja te ograničiti maksimalne plaće

Građani Švicarske na referendumu koji će se održati 24 studenog žele uvesti više reda u primanja te ograničiti maksimalne plaće u tvrtkama na način da ni jedna ne smije biti veće od 12 puta od najniže u istoj tvrtki. Naime, inicijatori prijedloga Mladi socijalisti, smatraju da nitko ne bi smio mjesečno zarađivati više nego netko zaradi u godini dana te su zato dali prijedlog , nazvan Inicijativa 1:12 prema kojem bi u svim tvrtkama bio upravo takav odnos između najniže i naviše plače. Taj socijalno osjetljivi prijedlog izazvao je velike polemike u Švicarskoj, jer se smatra da bi to , u slučaju uspjehe, moglo biti iskra koja će zapaliti Europu, a mnogi smatraju da takav prijedlog neće dobiti većinu jer je već jednom izglasavanje o njemu propalo. I sada mnogu smatraju da bi taj prijedlog neće naići na opće odobravanje. Naime, prema najnovijim anketama 44 posto Švicaraca podržava inicijativu, a slijedi borba za 12 posto neodlučnih koji će biti jezičac na vagi tog , za neke restriktivnog prijedloga koji će otjerati najsposobnije menadžere i naštetiti razvojnim programima Švicarske , dok je za druge to pravedni socijalni prijedlog kojim bi se pokušala smanjiti nepravda u primanjima i sve veće razlike u plaćama i socijalnom statusu..

Protivnici inicijative kažu kako već mnoge jake tvrtke najavljuju da će u slučaju pozitivnog izglasavanja otići iz Švicarske, a neki pak govore o « komunističkoj uravnilovki» pogubnoj za Švicarsko gospodarstvo te kako se to protivi slobodi poduzetništva , dok Mladi Socijalisti kažu kako će se smanjiti jaz između bogatih i siromašnih, kojih je čak i u probitačnoj Švicarskoj sve više. Oni nadalje kažu kako jedan posto stanovništva kontrolira 39 posto bogatstva., dok j 90 posto kontrolira samo 26 posto švicarskog bogatstva.

No, švicarski mediji pišu da najprobitačnije tvrtke poput Nestlea, SBB-a, Novartisa koje zapošljavaju desetke tisuća radnika i u proračun uplaćuju milijarde poreza tjeraju zaposlenike da se , čak pismeno obvežu, kako će na referendumu zaokružiti «Ne».

- Nadam se da Švicarci neće nerazumnom odlukom naštetiti vlastitom gospodarstvu i prosperitetu, kazao je šef GlencoreXstrata Ivan Glasenberg. Šef mladih Socijalista David Roth odgovorio mu je da se ne boji bijega bogatih tvrtki iz Švicarske jer one nisu ovdje zbog visokih plača svojim top menadžerima, nego zato jer im Švicarska pruža najbolje uvjete poslovanja te navodi primjer tvrtke Rocher gdje je omjer palača 1: 236 ili Novartis 1: 219, što misle da je ispod svakog socijalnog pa i civilizacijskog minimuma i razine. Jer kažu, da ne znaju što netko tko dobiva u jednom mjesecu plaču kao netko , maltene za cijeli radni vijek, mora raditi. Isto tako navode da je , recimo jedna od najkrupnijih švicarska banka UBS u 2012. imala gubitke od 2,5 milijardi franaka, da bi istodobno isplatila bonuse od 2,5 milijarde franaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:09