ZANIMLJIVO OTKRIĆE

ISPOVIJEST ČOVJEKA O ČIJEM SLUČAJU BRUJI CIJELI SVIJET 'Da, ja sam dobio koronu u vrijeme dok u Kini nije registriran nijedan slučaj...'

 
Ilustracija bolnice i Amirouche Hammar u krugu
 Hans Lucas / AFP / Screenshot YouTube: BFMTV

Amirouche Hammar (43) u francuskim medijima razotkrio se kao potencijalni "nulti pacijent" u toj zemlji, to jest prva osoba koja se ondje zarazila koronavirusom, i to još u prosincu prošle godine. I ono što je posebno zanimljivo - nije putovao u Kinu, što implicira da je virus Europom kružio i prije nego je krajem 2019. u bolnici u Wuhanu uopće utvrđeno da se pojavio novi koronavirus.

Hammar je odlučio razgovarati s novinarima televizije BFMTV nakon što je jedna bolnica pokraj Pariza ponovno testirala uzorke koje je dao kada je krajem prošle godine obolio od, kako je mislio, gripe. Ti su uzorci uzeti 27. prosinca, a u ponedjeljak je objavljeno da je ponovljeni test otkrio da je 43-godišnji Francuz zapravo bio pozitivan na novi koronavirus.

U razgovoru za BFMTV Hammar je otkrio da je patio od "vrlo ozbiljnih" bolova u prsima, ali je rekao da su liječnici njegovu bolest dijagnosticirali kao plućnu infekciju.

Iako stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo brzati sa zaključcima na temelju njegova primjera, Svjetska zdravstvena organizacija poručila je da nije neobično da se slučaj zaraze dogodio u prosincu. Štoviše, dodali su da je moguće da ćemo imati još sličnih otkrića o ranim slučajevima zaraze iz prošle godine.

Iz WHO-a su također poručili i drugim državama da provjere je li i kod njih bilo slučajeva zaraze krajem 2019. godine:

- Tako ćemo dobiti novu i jasniju sliku o širenju koronavirusa - rekli su iz WHO-a, a piše Daily Mail.

Nejasno je kako se zarazio

Nejasno je kako se Hammar zarazio, budući da se ne može uspostaviti direktna veza između njega i neke osobe iz Kine u kojoj je pandemija i počela prošle godine.

Jedna od pretpostavki jest da se Francuz alžirskog podrijetla zarazio preko svoje supruge koja radi u supermarketu pokraj pariške zračne luke Charles de Gaulle, a u koji znaju zalaziti putnici koji su sletjeli na aerodrom. Nadalje, liječnici koji su otkrili Hammarov slučaj kažu i da je njegova supruga radila na ribljoj tržnici s kolegama kineskog podrijetla.

- Sada nastojim ustanoviti je li ona bila asimptomatski prijenosnik virusa - kaže dr. Yves Cohen iz bolnice u kojoj se Hammar liječio.

Sam Hammar je otkrio da ga je upravo dr. Cohen kontaktirao prije nekoliko dana i rekao mu da je "100 posto pozitivan na virus".

Krajem prošle godine, Hammar je imao vrućicu, suhi kašalj i probleme s disanjem, sve odreda simptome koji se danas povezuju s Covidom-19. I on sam je prvo mislio da je riječ o gripi, ali je ipak otišao u bolnicu gdje je dobio i masku za disanje.

- U pet ujutro otišao sam u bolnicu i rekao da odmah moram vidjeti liječnika budući da nešto nije u redu. Imao sam bolove u prsima - rekao je Hammar. Liječnici nisu mogli utvrditi od čega točno boluje, ali su mu rekli da možda ima plućnu infekciju te su ga upozorili da je bolest "vrlo ozbiljna".

Nakon nekoliko dana u bolnici Hammaru se stanje ipak popravilo te se vratio kući i potpuno oporavio od misteriozne bolesti. Nije bio ni svjestan da je bio zaražen novim koronavirusom.

Prekrajanje tijeka zaraze

Ova priča je itekako zanimljiva kad se pogleda dosad poznati tijek širenja koronavirusa. Kina je prvi slučaj WHO-u prijavila tek 31. prosinca prošle godine, a prvi slučaj zaraze izvan Kine potvrđen je tek 13. siječnja 2020. Francuska je, službeno, prvi slučaj zabilježila tek 24. siječnja.

Dr. Cohen rekao je da su znanstvenici iz dvije bolnice testirali starije uzorke 24 pacijenta na koronavirus, od kojih je jedan bio pozitivan.

Rezultat je pokazao da je Hammar koronavirusom bio zaražen mjesec dana prije prvog službeno potvrđenog slučaja u Francuskoj i prije nego je prvi slučaj službeno potvrđen u Kini.

Svi uzorci testirani u tom mini istraživanju bili su ranije skupljeni zbog testiranja na gripu, a svaki je testiran nekoliko puta kako ne bi bilo sumnje u rezultat. No, dr. Cohen kaže da je prerano reći je li Hammar francuski "nulti pacijent".

- Možda jest, ali možda ima i ranijih slučajeva iz drugih francuskih regija. Svi negativni uzorci testirani na upalu pluća trebali bi se opet testirati, ali na koronavirus. Virus je vjerojatno već cirkulirao među stanovništvom - kaže.

- Ne znamo kako se Hammar zarazio - nije nigdje putovao, a jedni stalni kontakt koji je imao bila je njegova žena - govori dr. Cohen.

- Virus se mogao potiho proširiti populacijom, bez da je itko učio njegovu prisutnost - smatra dr. Olivier Bouchaud, šef odjela za infektivne bolesti u bolnici u kojoj se Hammar liječio.

No, mnogi stručnjaci ipak upozoravaju da se na temelju jednog slučaja ne može još govoriti o "tihom širenju zaraze".

- Ovi dokazi nisu konačni, iako je moguće da je riječ o jednom od ranijih slučajeva - smatra profesor molekularne biologije na Sveučilištu Nottingham Jonathan Ball.

Švedski zavod za javno zdravstvo: 'Moguće je da smo imali slučajeve u studenom 2019.'

Moguće je da je bilo pojedinačnih slučajeva zaraze koronavirusom u Švedskoj već u studenom 2019. godine, kažu iz švedskog Zavoda za javno zdravstvo, ali su dodali da trenutno neće kretati u potragu za takvim slučajevima, piše The Local.

Švedski epidemiolog Anders Tegnell, arhitekt 'liberalnog' pristupa borbi protiv koronavirusa u toj zemlji, kaže da je njemu prilično logično da su prvi slučajevi zaraze u Europi bili još u studenom ili prosincu prošle godine.

- Mi u Europi nismo primijetili širenje zaraze prošle godine, ali mislim da bismo mogli naći slučajeve zaraze među osobama koje su putovale u Wuhan u studenom i prosincu prošle godine. Meni to ne zvuči nimalo čudno, nego sasvim prirodno - rekao je Tegnell.

Inače, prvi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom u Švedskoj je zabilježen 31. siječnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:04