ZNALA GA OD MALIH NOGU

ISPOVIJEST GOSPOĐE KOJA JE POMAGALA MANIJAKALNOM UBOJICI EDINU GAČIĆU 'Bio je lijep kao lutka, nikada nije pravio probleme. Jadan, nije imao nikoga'

 
 Dnevni avaz

Edin Gačić, višestruki ubojica iz BiH, punih se osam dana skrivao nakon sumanutog ubojstva u kojem je prošlog ponedjeljka u Podorašcu kod Konjica likvidirao Sauda Sultanića, a par dana kasnije ubio i policajca Mahira Begića.

U potragu za njim bilo je u jednom trenutku uključeno više od 1200 policajaca, helikopteri, psi tragači...

Gačić je u utorak konačno lociran, a u vatrenom okršaju sa specijalcima je ubijen, no priča o njemu ne silazi sa naslovnica svih bosanskih medija. Dnevni avaz locirao je tako Sadiju Todorovac, 80-godišnjakinju iz banjalučkog naselja Novoselija, u kojem je živio i ubojica. Upravo mu je ona pomagala nakon što je izišao iz zatvora, gdje je proveo 16 godina radi ubojstva vlastite majke.

- Jeste, ja sam mu pomagala. Znam Edina od malih nogu. Bio je lijep kao lutka. Otac mu je isto bio naočit. Znala sam mu i oca i mater. Sjećam ga se kao malog. Gledali smo ga gladnog. Dala bih mu po deset maraka kada krene u grad. I kad imam. Nikad nije pravio probleme. Savjetovala sam ga kako sam znala. Kada je izašao iz zatvora, govorila sam mu da ni sa kim nema posla i da se ukloni od ljudi. Uvijek sam ga tako savjetovala - ispričala je za Avaz Sadija Todorovac.

'Žao mi ga je'

Otkrila je da joj je prije dva dana u stanu bila i policija, te su izvršili detaljan pretres.

- Napravili su rusvaj po kući. Sve su pregledali, čak i obore u kojima čuvam koze. I šumu koja se nalazi iza obora. Ne znam što su tražili i koga su tražili, ali su bili. Sve su mi haljine pogužvali. Edin mi se nije javljao. Žao mi je ljudi koje je pobio. Žao mi je i njega - kazala je Sadija Todorovac.

Kaže da ga u posljednje vrijeme nije često viđala.

- Nije on bio kod mene. Spavao je u svojoj kući kad se vratio iz zatvora, a kod mene je povremeno dolazio. Sjedne na stepenice i ispričamo se. Ja sam mu najviše pomogla. I uvijek bih mu pomogla, jer on, jadan, nema nikoga. Sestra neće ni da čuje za njega. Znam kako je njoj. Ona je vazda govorila da će on napraviti neko zlo i bila je u pravu - kazala je Sadija.

- Ja sam njega pitala nekoliko puta zašto je ubio mater, ali nije htio da mi govori o tome. Rekao je da su se posvađali, jer ona nije htjela da ga vodi sa sobom, ali više od toga nije mi govorio - dodala je Sadija Todorovac novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:41