SVJEDOK VREMENA

ISPOVIJEST INŽENJERA KOJI JE PREŽIVIO KATAKLIZMU U ČERNOBILU 'Ja sam tamo radio, sve sam promatrao iz prve ruke... Ovo su ključne mane HBO-ove serije'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.06.2019. u 21:52

Screenshot: YouTube

Isječak iz serije HBO-a 'Chernobyl'

SPOILER ALERT: U članku se iznose detalji iz serije

Par sati nakon najgore nuklearne nesreće u povijesti inženjer Oleksij Breus ušao je u kontrolnu sobu reaktora broj 4 nuklearne elektrane Černobil u Ukrajini. Radio je u nuklearki od 1982. godine, a četiri godine nakon dolaska ondje postao je svjedokom događaja koji su uslijedili jutro nakon katastrofe 26. travnja 1986.

HBO-ova TV miniserija postigla je najbolji rezultat ikada na popularnom internetskom filmskom portalu IMDB. Rusi i Ukrajinci mogli su ju gledati putem interneta, a dobre je ocjene dobila i na ruskom filmskom portalu Kinopoisku.

Oleksij Breus radio je s mnogim ljudima koji su opisani u TV seriji te je za BBC dao svoju ocjenu ovog televizijskog fenomena.

Kakav je odnos stvarnih događaja i fikcije u seriji?

- Bio sam iznenađen da su nas uopće doveli ondje. Reaktor je bio toliko oštećen... Činilo se kako nemamo što raditi - rekao je Beus opisujući jutro nakon katastrofe. Neki od događaja kojima je svjedočio tog jutra realistično su opisani u TV seriji, no za neke kaže da su fikcija.

- Nesreća u Černobilu prikazana je na vrlo moćan način, kao globalna katastrofa koja je utjecala na živote velikog broja ljudi. Emocije i raspoloženje su također prikazani vrlo točno, kako među zaposlenicima nuklearke, tako i među državnim dužnosnicima - kaže Beus te ipak naglašava da je prepoznao određene 'rupe' u tehničkim opisima nesreće. - To nisu nužno laži, nego samo fikcija - objašnjava.

June 7, 2019 - Kiev, Ukraine - ALEXEI BREUS ,operator of the nuclear reactor Unit 4 ( 4th reactor) at the Chernobyl nuclear power plant on the day of the accident in 1986, speaks in front the New Safe Confinement over the fourth block of the Chernobyl nuclear plant in Chernobyl, Ukraine, on 7 June 2019. The success of a U.S. HBO's television miniseries 'Chernobyl' has renewed interest around the world on Ukraine’s 1986 nuclear disaster. Tourism to Chernobyl has spiked 40% following the debut of the HBO series in May, tour agencies reported . Last April Ukrainians marked the 33rd anniversary of the Chernobyl disaster in then-Soviet Ukraine, caused by a botched safety test in the fourth reactor of the atomic plant that sent clouds of nuclear material across much of Europe., Image: 444726580, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Oleksij Breus

 

Kako su prikazani glavni likovi?

U srcu TV priče je radnja koja se vrti oko tri lika - direktora nuklearke Viktora Brjuhanova, glavnog inženjera Nikolaja Fomina te zamjenika glavnog inženjera Anatolija Diatlova. Oleksij Breus tvrdi da je način na koji su oni prikazani "ne samo fikcija, nego potpuna laž".

- Njihovi su likovi izvrnuti i krivo prikazani, kao da su nekakvi zločinci. Njih trojica to nipošto nisu bili.

- Možda je Anatolij Diatlov postao glavni negativac u TV seriji jer su ga na takav način na početku katastrofe gledali radnici u nuklearki, njegovi podređeni, ali i nadređeni. No, kasnije se to sve promijenilo.

Trojica navedenih su zbog svojih uloga u izazivanju nesreće osuđeni na 10 godina u radnim logorima, a scenarist HBO-ove miniserije Černobil Craig Mazin ostaje kod svog mišljenja da je Diatlov bio čovjek nezgodnog karaktera koji je davao lažne izjave.

Breus potvrđuje da su ga se zaposlenici bojali. - Kada je došao, među ljudima je zavladala napeta atmosfera. No, bez obzira koliko strog bio, on je uistinu bio veliki profesionalac - tvrdi Breus.

PRIPYAT, UKRAINE - APRIL 09: A sign warns of radiation contamination near former apartment buildings on April 9, 2016 in Pripyat, Ukraine. Pripyat, built in the 1970s as a model Soviet city to house the workers and families of the Chernobyl nuclear power plant, now stands abandoned inside the Chernobyl Exclusion Zone, a restricted zone contaminated by radiation from the 1986 meltdown of reactor number four at the nearby Chernobyl plant in the world's worst civilian nuclear accident that spewed radiaoactive fallout across the globe. Authorities evacuated approximately 43,000 people from Pripyat in the days following the disaster and the city, with its high-rise apartment buildings, hospital, shops, schools, restaurants, cultural center and sports facilities, has remained a ghost-town ever since. The world will soon commemorate the 30th anniversary of the April 26, 1986 Chernobyl disaster. Today tour operators bring tourists in small groups to explore certain portions of the exclusion zone. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Getty Images
 

Koliko je točan bio prikaz radijacije u TV seriji?

Breus tvrdi da su kreatori HBO-ove serije posljedice radijacije na ljudsko tijelo prikazali dobro. Par sati nakon eksplozije razgovarao je s Oleksandrom Akimovom, voditeljem smjene u reaktoru broj 4, te radnikom Leonidom Toptunovom čije su tragične priče detaljno prikazane u TV seriji.

- Nikako nisu izgledali dobro, da se blago izrazim. Bilo je jasno da su bolesni, bili su vrlo blijedi. Toptunov je doslovce pobijelio - opisao je njihovo stanje Breus.

Za samo dva tjedna obojica su umrla u moskovskoj bolnici od posljedica radijacije.

- Vidio sam i druge kolege koje su radile u nuklearki te večeri. Njihova je koža bila jarko crvena. I oni su umrli u moskovskoj bolnici. Izloženost zračenju, crvena koža, opekline od radijacije i pare... Sve su to bile posljedice o kojima su pričali ljudi. No, nikada nisu bili prikazane tako. Kada sam završio sa smjenom, moja je koža bila smeđa, kao da sam potamnio na suncu. Dijelovi tijela koji mi nisu bili prekriveni odjećom - ruke, lice i vrat - bili su mi crveni - tvrdi Breus.

U prvim tjednima nakon katastrofe po službenim sovjetskim podacima ukupno je od posljedica izloženosti prevelikim dozama zračenja umrlo 29 radnika nuklearke. Još dva zaposlenika preminula su od ozljeda, a tijelo jednog od njih, Valerija Kodemčuka, nikada nije pronađeno u ostacima reaktora.

Koliko je velik bio požar?

Vasilij Ignatenko, čiji se lik također pojavljuje u seriji, bio je jedan od prvih vatrogasaca koji su poslani kako bi se uhvatili u koštac s buktinjom. Vatrogasci koji su bili poslani iz obližnjeg grada Pripjata nisu znali za izloženost radijaciji i Ignatenko je preminuo 13. svibnja 1986.

Breus kaže kako po dolasku u nuklearku tog jutra uopće nije vidio požar.

- Vidio sam oštećenja na reaktoru. Mogle su se vidjeti pumpe i ostala oprema, ali nije bilo nikakvog dima ili vatre, vidjela se samo para koja je sukljala iz oštećenih dijelova. Većina vatrogasaca zalijevala je reaktor vodom, svjedoči Breus.

- No, njihov tanki mlaz vode vjerojatno je ispario prie nego je uopće došao do reaktora - kaže Breus. Vatrogasci su također uklanjali radioaktivne ostatke s krova nakon što je požar ugašen.

Koliko je točan bio prikaz radnika?

Jedna od najdramatičnijih scena u TV seriji je ona u kojoj su prikazana trojica radnika nuklearke koji se dobrovoljno javljaju i ulaze u podzemni tunel ispod reaktora kako bi ondje otvorili ključni ventil. Strahovalo se da će 'lava' iz rastopljenog reaktora dospjeti do vode te da će doći do nove, potencijalno mnogo razornije eksplozije.

Suprotno izvješćima da su trojica ronioca umrla od posljedica radijacije nakon te akcije, činjenica je da su svi preživjeli. Voditelj smjene Boris Baranov umro je 2005. godine, dok su Valerij Bespalov i Oleksij Ananenko još uvijek živi.

- To je bio naš posao - kaže Ananenko koji se u vrijeme nesreće nalazio na smjeni, dok su drugoj dvojici ustvarili naredili da obave taj zadatak. Znali su gdje su ventili, pa su bili pravi ljudi za taj posao. - Da to nisam napravio, dobio bih otkaz. Kako bih nakon toga našao drugi posao? - pita Ananenko i ukazuje nekoliko netočnosti u TV prikazu te akcije.

Njihova su lica bila samo djelomično prekrivena maskama kako bi mogli međusobno komunicirati, nisu im bile ponuđene nagrade i nisu dobili pljesak nakon uspješnog povratka. - To je bio samo naš posao. Tko bi tome pljeskao - kaže on.

Rudari su dovedeni kako bi ispod reaktora prokopali tunel i zaustavili istopljenu jezgru da porodre kroz betonsku ploču i zagadi podzemne vode, što bi ugrozilo milijune ljudskih života. Temperature ispod reaktora bile su visoke i u seriji su rudari prikazani kako rade goli.

- Da, oni su skinuli odjeću, ali ne onako kako se vidjelo na TV-u. Nisu to napravili odmah, do kraja - kaže Breus i ističe da njihova uloga na kraju uopće nije bila važna.

Rudari su završili svoj posdao prije roka, no do tada se jezgra reaktora ohladila. - U seriji su rudari prikazani kao čvrsti momci koji se ne boje ničega, no taj dojam ne dobivate o ostalim radnicima - kaže Breus.

June 7, 2019 - Pripyat, Ukraine - A title of the abandoned city of Pripyat on a sign, near the Chernobyl nuclear power plant, Ukraine, on 7 June 2019. The Chernobyl Series (HBO) , which depicts the Chernobyl nuclear power disaster's aftermath, including the clean-up operation and subsequent inquiry, drives boom in tourists travelling to see the site of nuclear disaster. Tour agencies have reported up to a 40 per cent increase in bookings since the miniseries aired May 2019. On 2019 Ukraine marked the 33rd anniversary of Chernobyl nuclear disaster. The Chernobyl accident occurred on 26 April 1986 at the Chernobyl Nuclear Power Plant near the city of Pripyat, and regarded the biggest nuclear accident in the history., Image: 444705489, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
 

Koliko je smrtonosan bio 'Most smrti'?

U TV seriji stanovnici Pripjata nakon nesreće odlaze na željeznički most kako bi bolje vidjeli požar, nesvjesni opasnosti od radijacije. Djeca su prikazana kako se igraju u radioaktivnoj prašini koja pada s neba, poput snijega.

No, Breus tvrdi da je većina stanovnika Pripjata ustvari prespavala eksploziju, a i on je za nesreću doznao kada je došao na posao jutro poslije.

- Nikada nisam čuo da su ljudi tijekom noći išli gledati požar. U bolnici sam upoznao čovjeka koji jest došao na spomenuti most, ali tek jutro nakon eksplozije. Imao je blagi oblik radijacijske bolesti. Jedan prijatelj koji je također bio u bolnici u isto vrijeme kaže da je imao spoj s djevojkom u blizini mosta tijekom kobne večeri. I on je imao zdravstvene probleme poslije - svjedoči Breus.

Kako je prikazan Sovjetski Savez?

Oleksij Breus kaže kako je nesreća razotkrila ključne mane sovjetskog sistema.

- Naprimjer, ta potpuno nepotrebna tajnovitost o černobilskoj katastrofi... Kada su zaposlenici stisnuli crveni gumb, reaktor se nije zaustavio nego je eksplodirao - pojednostavljuje stvari Breus.

I dok mnogi hvale posvećenost scenarista serije detaljima, on smatra da je upravo to jedna od njenih mana.

- Prikazano je puno stereotipa, tipičnih za 'zapadnu predodžbu' Sovjetskog Saveza. Velika šalica, vodka, posvuda KGB - poručuje Breus.

U konačnici, on je ipak zadovoljan zbog činjenice da je opet skrenuta pozornost na ovu katastrofu i veliku štetu koju je izazvala. - Njene visoke ocjene pokazuju da ljude i dalje interesira Černobil. To nije samo lokalna tema koja zanima malu grupu ljudi, nego još uvijek globalna.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo