NA MJESTU DOGAĐAJA

ISPOVIJEST IVANA KARADŽIĆA, JEDNOG OD RONILACA KOJI SPAŠAVAJU TAJLANDSKE DJEČAKE 'Jako sam umoran, ali izvadit ćemo ih odande!'

 
Ivan Karadžić
 Facebook

Cijeli svijet je u velikom iščekivanju oko raspleta teške situacije u kojoj se našlo 12 tajlandskih dječaka i njihov nogometni trener, zarobljeni više od dva tjedna u špilji duboko u brdu na sjeveru Tajlanda.

Situaciju je iz prve ruke za Večernje novosti opisao jedan od vodećih ronilaca uključenih u spasilačku operaciju koja je započela u nedjelju, Danac srpskog porijekla Ivan Karadžić (44).

- Otac mi je rođen u Srbiji, odrastao sam u Danskoj. Najbolji sam poznavatelj podvodnih pećina. Dobra vijest je da se razina vode spušta - rekao je.

- Razni stručnjaci dugo su smišljali način kako izvući dječake iz špilje. Ekipu je obeshrabrila smrt jednog ronioca koji je stradao zbog nedostatka kisika. To je bio veliki udarac za sve, ali nije posve ubilo optimizam, rekao je Karadžić.

Premda je odrastao u Danskoj, Karadžić je puno puto posjetio Srbiju, no ipak se zaljubio u Tajland gdje je doselio 2007. Ondje radi kao instruktor ronjenja. Posebna specijalnost mu je ronjenje u podvodnim pećinama, no u ovakvoj misiji nikad nije sudjelovao.

- Otac mi je iz Srbije. Majka je Dankinja. U Srbiji sam bio mnogo puta. Provodio sam tu i po mjesec, dva. Međutim, nisam dolazio od 1986. godine. Za Tajland me vezala njegova ljepota, ali i ljubav koju sam tu pronašao - rekao je Karadžić.

Unatoč problemima i opasnostima koji su pred njima, Karadžić je uvjeren da će ova priča završiti pozitivno. Neprestano je na terenu i ne dozvoljava da ga emocije pokolebaju.

- Izvadit ćemo ih odande! Nisam siguran baš za vremenske okvire i rokove, zato što je potrebno mnogo, mnogo ozbiljne pripreme prije toga - objašnjava Karadžić za Večernje novosti i dodaje:

- Jako sam umoran. Noću stignem odspavati samo tri, četiri sata. A poslije toga me čekaju jako izazovni zadaci - priča Ivan. - Dobra vijest je što se razina vode i dalje spušta...

Kao i mnogi drugi prije njega, objasnio je da se radi o vrlo teškom terenu: - Sat i pol pješke prelazimo prije prvog zarona. Smjenjuju se nagli usponi i padovi. Nema vidljivosti. Voda je mutna, a kroz neke prolaze može da prođe samo ronilac, bez boca za kisik.

Guverner pokrajine Chiang Rai koji predvodi operaciju spašavanja, Narongsak Osotthanakorn, potvrdio je da je u ranim jutarnjim satima započela akcija spašavanja. Očekuju da će trajati najmanje 11 sati, no može se rastegnuti na dva ili tri dana. Svakog će dječaka iz špilje izvesti dva ronioca jednog po jednog. U spasilačke je napore uključeno ukupno 18 ronilaca od kojih je 13 stranaca, a pet Tajlanđana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:33