OLENA ZELENSKA

Ispovijest prve dame Ukrajine: ‘Nije istina da moj Volodimir glumata! Ali, otkrit ću vam kad me doista naljutio...‘

"Iskoristio je sve svoje emocionalne razine kako bi prenio poruku. Ne, nije to bila manipulacija, to je bio iskonski on koji je sve to duboko proživljavao"

Olena Zelenska

 Ukraine Presidency/ukraine Presi/Zuma Press/Profimedia/Ukraine Presidency/ukraine Presi/Zuma Press/Profimedia

"Osjećala sam se kao u paralelnom svemiru, kao da sanjam", prisjetila se atmosfere ranih jutarnjih sati 24. veljače Olena Zelenska, supruga predsjednika Ukrajine u rijetkom intervjuu za britanski Guardian.

Izvana su se čuli pucnjevi, a suprug joj je objavio da je upravo počeo rat te napustio obiteljski dom kako bi krenuo prema predsjedničkoj zgradi u centru Kijeva gdje će na sastanku s najbližim suradnicima dogovoriti odgovor na rusku agresiju.

9-godišnji sin Kiril i 17-godišnja Oleksandra bili su budni i kao da su i sami dobro razumjeli što se događa.

"Osjećaj je bio nadrealan, kao da igram videoigricu i moram proći određene razine da bih došla kući. Ipak, uspijevala sam se nekako pribrati, većinu dana imala sam čak i čudan smiješak na licu kako bih sakrila paniku pred djecom", kazala je.

Koliko je stvar ozbiljna, bilo je jasno navečer kad joj je suprug kazao da će nju i djecu skloniti na sigurno mjesto te kada je po prvi put osvijestila da postoji šansa da ga više nikada ne vidi.

Odbija otkriti gdje se skrivala prva dva mjeseca početka rata kad je obitelj Zelenski na čelu s njezinim suprugom označena glavnim ruskim neprijateljem, osim što inzistira da je cijelo vrijeme bila u Ukrajini s djecom koje niti u jednom trenutku nije ispustila iz vidokruga te da su svakodnevno događaje pratili na televiziji. Između ostaloga, i snimke razaranja dijela Obolona u kojemu su nekada živjeli, kao i snimke supruga na kojemu se vidjelo koliko sve teško emocionalno proživljava i za kojeg inzistira da niti u jednom trenutku nije glumio.

Na razgovor bez mobitela

"Iskoristio je sve svoje emocionalne razine kako bi prenio poruku. Ne, nije to bila manipulacija, to je bio iskonski on koji je sve to duboko proživljavao", otkrila je novinaru koji je na razgovor sa Zelenskom trebao stići bez mobitela.

Uostalom, sličnu je proceduru i sama prolazila praktično od početka rata - sa suprugom se nije smjela čuti preko vlastitog mobitela, zabranili su joj ulogiravanje na društvene mreže, a dane je kratila pomažući djeci da naprave domaću zadaću te posloživši si rutinu kako bi koliko-toliko uspjeli očuvati razum.

Supruga je upoznala još kao dijete, kći majke inženjerke u lokalnoj tvornici i oca profesora na tehničkom sveučilištu koji su govorili te djecu podučavali na ruskom, no koji su jednako tako s raspadom Sovjetskog Saveza s oduševljenjem dočekali ukrajinsku samostalnost.

Ljubav između nje i supruga nije planula u osnovnoj školi, nego tek na fakultetu, kada je Zelenski s grupom prijatelja osnovao komičarsku družinu Kvartal 95 te s njom nastupao po zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

2003., iste godine kad su se vjenčali, Kvartal je počeo raditi i za televiziju, a Zelenska počela pripremati scenarije, između ostaloga i skečeve koje je izvodio njezin suprug.

Zaboravio joj reći da ulazi u politiku

Uvijek je bio raspoložen za zafrkanciju, no nije joj bilo smiješno kad je na vijestima saznala da je njezin suprug, nedugo nakon što je počeo izvoditi svoj popularni show Sluga naroda, registrirao istoimenu političku stranku te se odlučio kandidirati na izborima.

"Tvrdio je da mi je to naprosto zaboravio reći. Imala sam cijeli dijapazon različitih osjećaja u tom trenutku", iskrena je Zelenska, ali dodaje kako nije iznenađena impresijama koje je njezin suprug ostavio na cijeli svijet.

"Kad ljudi kažu da se nešto ne može napraviti, da je to nemoguće, tu dolazi moj suprug koji uvijek pronađe neki način da uspije i inspirira druge", pohvalit će ga prisjetivši se kako ga je tim iznevjerio kad mu nije uspio osmisliti pjesmu kojom će popratiti jedan skeč pa je on jednostavno sjeo za stol te u dva sata napravio ono što drugi nisu uspjeli cijelu noć.

Naravno, pjesma je jedno, a rat drugo, no vještina koju je naučio kao glumac pomogla mu je, nastavlja njegova supruga, da se dobro snalazi pred kamerama i ne plaši javnih nastupa.

Virus u krevetu

Tu je, nastavlja, i stroga disciplina; Volodimir ustaje s prvim znakom jutarnjeg zvona, spreman je u pet minuta, a koliko je sigurna da će njezin suprug psihički izdržati svaki napor, toliko brine o njegovom fizičkom zdravlju jer nakon velikih napora redovito završava u krevetu s nekim virusom.

Poziciju prve dame iskoristila je kako bi održavala kontakte s ostalim suprugama europskih i svjestkih predsjednika pa je tako upoznala Jill Biden i Brigitte Macron, a netom prije intervjua za Guardian, razgovarala je i s belgijskom kraljicom Matildom koja je po struci psihologica.

"Ukrajinci nisu navikli tražiti pomoć psihologa. Obično ignoriramo depresiju i anksioznost. Potrebna nam je jedna velika kampanja kako bismo osvijestili važnost brige o mentalnom zdravlju", kaže priznajući kako i njezina djeca isčekuju normalan život, igru i druženje s prijateljima koje nisu vidjeli posljednja tri mjeseca.

Novinaru priznaje kako u noći prvog napada do posljednjeg trenutka nije vjerovala da bi rat doista mogao početi.

Pakiranje kofera

Samo dan ranije, 23. veljače, u svojem je uredu imala sastanak s tinejdžerima na temu mentalnog zdravlja kad je načula kako neki djelatnici govore o potrebi da spakiraju kofere za slučaj opasnosti, što je u konačnici i sama napravila.

Tri mjeseca kasnije, opasnost za obitelj Zelenski još nije prošla, ali malo je lakše, jer se sa suprugom ipak uspijeva češće vidjeti.

Makar i samo u prolazu, tijekom fotografiranja, kad će je Zelenski poljubiti, razmijeniti nekoliko riječi i otići dalje.

Kao i mnoge druge ukrajinske obitelji, dok god traje Putinova agresija, i ova će obitelj biti razdvojena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:33