JUTARNJI NA ‘TESLI‘

Ispovijesti Rusa koji su pobjegli u Srbiju: ‘Znam da nas svi mrzite, ali jednu stvar morate znati‘

U razmaku od 23 sata na beogradski su aerodrom sletjela su dva direktna aviona iz Rusije

Rusi u Beogradu

 Tomislav Krišto/Cropix/

- Odvratno je to, Putin bi trebao biti u zatvoru - govori 29-godišnji Suleiman iz Kazana, glavnog grada Republike Tatarstan i jedan od najvećih gradova u središnjoj europskoj Rusiji.

Visoki, uspravni mladić, koji za sobom vuče nekoliko velikih putnih torbi, upravo je izašao sa stotinjak drugih umornih i neraspoloženih Rusa, iz aviona koji je noćnim letom iz Sankt Petersburga sletio u Beograd, na zračnu luku Nikola Tesla.

Stojimo na terminalu za dolazak. Sat iznad nas pokazuje da je prošao jedan sat iza ponoći.

image

Suleiman

Tomislav Kristo/Cropix

Oko Suleimana, koji se među rijetkima strpljivo zaustavio da popriča s novinarima, stvorila se velika gužva i svi napeto slušaju što ima za reći o cijeloj situaciji u Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio djelomičnu mobilizaciju, odnosno regrutiranje najmanje 300.000 ruskih mladića za novu fazu “specijalne operacije” u Ukrajini.

- U velikim je gradovima još i dobro. Periferija i manji gradovi će vjerojatno biti prva mjesta iz kojih će se regrutirati vojnici, Moskovljani, vjerujem, nisu u takvoj opasnosti - govori.

Na pitanje je li on kao mladi čovjek bio u opasnosti da završi na ukrajinskom frontu, odgovara jasno - da.

- Bio sam u opasnosti kao i svaki drugi čovjek, i bilo me strah da bi me mogli regrutirati. Boli me to sve što se događa s mojom zemljom - priča.

image

Suleiman

Tomislav Kristo/Cropix

U razmaku od 23 sata u četvrtak pa do 3 sata ujutro u petak, na beogradski su aerodrom sletjela dva direktna aviona iz Rusije, jedan iz Sankt Petersburga, a drugi iz Moskve, s nekoliko stotina putnika koji su, kako se čini, u velikom broju počeli bježati iz Rusije prema zemljama koje primaju ruske putnike. Procjene su da bi u sljedeća dva tjedna u Srbiju trebalo stići najmanje 4000 Rusa. Letovi su iz Rusije prema Beogradu popunjeni deset dana unaprijed.

- Istina je sve što se piše o cijenama karata. Međutim, u ovom trenutku najveći problem za Ruse nisu cijene avionskih karata, nego činjenica da ih je nemoguće kupiti - ističe mladić iz Kazana, dodajući da je velika potražnja.

image

Zračna luka Nikola Tesla

Tomislav Kristo/Cropix

Potvrđuje on i špekulacije da su cijene avionskih karata na crnom tržištu dosegle i 10.000 eura samo za kartu u jednom smjeru. Zasad ruski avioni mogu slijetati u Istanbul, Beograd i Dubai. Pritom, u Beogradu Rusi imaju i mogućnost boravka do 30 dana bez vize, što većina i koristi. Većina s kojima smo razgovarali to navodi i kao jedan od glavnih razloga zašto dolaze u Beograd. Kao i činjenicu da let iz Moskve ili Sankt Peterburga do Beograda traje oko tri sata i da iz Beograda mogu lako u bilo koju europsku zemlju.

image

Lilijana

Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Mlada studentica Veronika iz Moskve, koju smo zaustavili u prolazu, kaže da je u Beograd došla jer ima nekoliko prijatelja koji su već ovdje.

- Oni već imaju smještaj pa je tako jednostavnije. Ne znam koliko ću ostati u Beogradu, ali znam da se ne vraćam dok se situacija ne primiri - priča suzdržavajući suze.

Koliko vidimo, iz ruskih aviona uglavnom izlaze mladi ljudi. Puno djevojaka, ali i mladića do 25 godina koji se nalaze u dobnoj skupini potencijalnih regruta. Mladići su i najmanje voljni razgovarati s novinarima govoreći - “nemojte mene, umoran sam”. Većina mladih govori engleski jezik dovoljno za sporazumijevanje, visokoobrazovani su, ali nitko od njih, koliko smo pitali, ne planira u Srbiji tražiti posao. Računaju da će ušteđevinom uspjeti preživjeti dok se situacija ne popravi, a rat prestane. Većini je najveći problem kako i gdje naći smještaj koji je u Beogradu, zbog velikog priljeva, odletio u nebo.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Na pitanja kakva je atmosfera u Moskvi, ruski putnici navode da su građani dosta uplašeni, da se sporadično javljaju protesti u gradu koje policija pokušava čim prije ugušiti. Ali da se isto tako život u ruskoj prijestolnici odvija normalno i da nisu, prije svog polaska, primijetili nesnosne gužve na aerodromu.

- Znam da sada cijeli svijet mrzi Ruse, ali ja vam kažem da većina Rusa ne podržava ovaj rat i ne vjeruje propagandi koja je na televiziji - ispričala nam je jedna ruska putnica u prolazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:28