DRAMATIČAN IZVJEŠTAJ

Istočna Antarktika topi se neočekivanom brzinom, povlačenje ledenjaka je munjevito: 'Ako nastavi ovim tempom, globalna razina mora skočit će za 9 m'

 REUTERS

Istočna Antarktika, koju su dosad smatrali stabilnijom od zapadnog dijela kontinenta, munjevito gubi svoju zaleđenu površinu.

Najnoviji podaci, izneseni u utorak na sastanku Američke geofizičke unije u Washingtonu, pokazuju kako se na istočnoj Antarktici zbog tople morske struje zabrinjavajuće brzo topi led i stvara prijetnju za ostatak svijeta, prenosi znanstveni časopis Nature.

Znanstvenici su najviše iznenađeni regijom zaljeva Vincennes gdje se nalaze četiri manja ledenjaka te njegovim susjednim gigantom, masivnim ledenjakom imena Totten.

Istočna Antarktika, koja je velika otprilike kao SAD, pod velikim je utjecajem tople oceanske struje koja dolazi do vanjskoga dijela ledenjaka i prodire pod njihovu površinu.

Totten, najveći glečer istočne Antarktike, u razdoblju od 2001. do 2007. godine sve se više topio i približavao oceanu, ali je zaljev Vincennes taj koji je stručnjake ostavio u čudu. Najnovije istraživanje, koje je financirala NASA, pokazalo je da se taj zaljev godišnje otopi za čak pola metra.

Znanstvenici su do tih rezultata došli tako što su računali visinu ledenjaka između 2003. i 2009. godine pomoću satelita ICESat te od 2011. pomoću satelita CryoSat-2 Europske svemirske agencije. Pomoću 3D prikaza mogli su pratiti kako se površina ledenjaka diže ili spušta, odnosno koliko se šire ili smanjuju.

Pokazalo se kako se četiri ledenjaka u toj regiji - Vanderford, Adams, Bond i Underwood - jako brzo primiču moru. A ako se ledenjaci istočne Antarktike nastave topiti ovim tempom, moglo bi doći do povećanja globalne razine mora za čak devet metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:13