UŽAS NA DUNAVU

ISTRAGA TRAGEDIJE U BUDIMPEŠTI: UHIĆEN KAPETAN KRUZERA KOJI SE ZABIO U BROD PUN TURISTA Kako se izlet za pamćenje pretvorio u katastrofu

 
 Marko Đurica / REUTERS, Jutarnji list

Ono što je trebao biti izlet za pamćenje po Dunavu pretvorilo se u užasnu tragediju, sa šansama da će se ipak pojaviti neke dobre vijesti - odnosno pronaći još netko od preživjelih - ravnima nuli.

Naime, najveća nesreća koju Budimpešta pamti dogodila se u srijedu oko 21 sat kada je veliki, 127 metara dugački, 12 metara široki i 1000 tona teški kruzer Viking Sigyn (dovršen ove godine) usred jake kiše naletio na mnogo manju, 27 metara dugačku turističku brodicu Sirenu (Hableány) na kojoj je u tom trenutku bilo 35 ljudi, od kojih 33 državljana Južne Koreje i dva mađarska člana posade.

Viking je Sirenu, prema izjavama očevidaca i snimkama nadzornih kamera, udario sa stražnje strane, ona se prevrnula na bok i potonula, prema pisanju britanskoga Daily Maila, za samo sedam sekundi, odnijevši u dubinu nabujale, hladne i brze rijeke i svoje putnike.

Sedam osoba, sve redom južnokorejski državljani, je i službeno proglašeno mrtvima. Isto toliko ih je - sve redom također Južnokorejci - i spašeno, i to šest žena i jedan muškarac u dobi od 31 do 66 godina.

Mađarska policija u četvrtak navečer je objavila da je pritvorila kapetana kruzera koji se sudario s izletničkim borodom. Priveden je 64-godišnji Ukrajinac Jurij C. koji je osumnjičen da je opasnom plovidbom skrivio stravičnu nesreću.

Ukupno 21 osoba, od toga 19 južnokorejskih državljana, proglašena je nestalom i za njima se i u četvrtak neumorno tragalo. Među nestalima je najmanje jedno dijete, navodno šestogodišnja djevojčica, pišu mediji. Osim putnika i članova posade, na Sireni su bila i tri vodiča, a u trenutku naleta mnogo većeg kruzera navodno nitko od putnika Sirene nije nosio prsluk za spašavanje.

Većinom se radilo o obiteljima koje su htjele, standardno, razgledati osvijetljene obale Budimpešte s rijeke, a u glavni grad Mađarske doputovale su pod vodstvom agencije Very Good Tour (u slobodnom prijevodu, jako dobro putovanje). Iz Južne Koreje krenuli su 25. svibnja, a trebali su se vratiti 1. lipnja. Na mnogo većem Vikingu, kojim je upravljao ukrajinski kapetan, nema ozlijeđenih ni stradalih. Na trupu tog plovila u četvrtak su se mogla vidjeti oštećenja od udara. Potonula je brodica navodno bila potpuno ispravna, unatoč svojoj starosti.

U tvrtki Panorama Deck, u čijem je ona vlasništvu, tvrde da s njom nisu imali baš nikakvih tehničkih problema. Bilo je to rutinsko razgledavanje, tvrde, i inače popularno na tom dijelu riječnog toka koji se, unatoč gustom prometu, smatra općenito sigurnim.

No, “standardno razgledavanje” te je večeri preraslo u masovnu akciju spašavanja koja je potrajala cijelu noć i u kojoj, među ostalima, sudjeluje 96 vatrogasaca, te se nastavila tijekom današnjeg dana. Nekoliko sati nakon sudara, u pola dva u noći sa srijede na četvrtak, u neposrednoj blizini mosta Margaret, nedaleko od zgrade parlamenta, spasilačke ekipe uspjele su na dnu Dunava locirati potonulu brodicu i odmah su počele pripreme za njezino izvlačenje.

U potrazi za njom, ali i preživjelima koristili su i reflektore. Angažirani su ronioci (čiji je angažman tijekom dana obustavljen zbog iznimno jakih struja) i niz drugih plovila, a radarom češljaju rijeku te obalu nizvodno. Šanse za pronalazak preživjelih su, tvrde oni upoznati sa situacijom, minimalne.

Osim niske temperature vode, koja iznosi oko 10 do 12 stupnjeva Celzijevih, problem su i jake struje te povišena razina rijeke zbog jakih kiša. Jedna od preživjelih osoba navodno je pronađena tri kilometra dalje od mjesta udesa. Dva su tijela, kako prenose lokalni mađarski mediji, pronađena još južnije, oko pet kilometara nizvodno od mjesta nesreće, a još jedno 11 kilometara nizvodno od lokacije udesa. Zbog akcije spašavanja promet brodovima je zatvoren na tom dijelu riječnog toka.

Mađarske su vlasti pokrenule i istragu incidenta. Istražitelji su ispitali kapetana kruzera, ali nisu objavljeni detalji tog razgovora. Južna Koreja, pak, u Mađarsku šalje svoj tim dužnosnika, nadaju se bliskoj suradnji s tamošnjom policijom i vlastima te najavljuju da će obiteljima stradalih pružiti usluge psihološkog savjetovanja.

Sve preživjele osobe trenutačno su stabilno. U bolnicu su bile primljene sa simptomima šoka i hipotermije. Četiri su već puštene iz bolnice. Jedna od tri preživjele osobe koje su još uvijek u bolnici navodno ima slomljena rebra.

Poruku sućuti Južnoj Koreji poslao je i mađarski državni vrh. Premijer Viktor Orbán poručio je kako su u svojim mislima uz žrtve i njihove obitelji te mole za njih u ovim teškim trenucima. Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pak rekao je kako je trenutačno najvažnije brzo djelovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:58