RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinski obavještajci upozoravaju: ‘Nešto se događa na istoku i jugu, Rusi se pokreću...‘

Najznačajnije događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Uništeni ruski tenk u Ukrajini

 Sameer Al-doumy/Afp

Ključni događaji:

- Rusija će smanjiti proizvodnju nafte za 5 do 7% u 2023.

- Pentagon će prvi put u SAD-u obučavati ukrajinske vojnike za upravljanje Patriotom?

- Šef skupine Wagner negira da je dobio pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje

- Xi ruskom predsjedniku: ‘Kad planira okončati rat?!‘

- Putin poručio da želi kraj rata i da svi sukobi završavaju diplomacijom



Zastupnički dom SAD-a odobrio pomoć Ukrajini

Zastupnički dom američkog Kongresa pod kontrolom demokrata dao je u petak konačno odobrenje za paket pomoći Ukrajini u iznosu od 45 milijardi dolara nakon povratka predsjednika Volodimira Zelenskija iz Washingtona s obećanjem da će dobiti rakete Patriot za odbijanje ruskih napada.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE


Zelenski upozorio na ruske napade tijekom blagdana

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u petak građane na moguće ruske napade za nadolazeće blagdane.

"S približavanjem sezone praznika, ruski teroristi mogli bi ponovno postati aktivni", rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju u petak navečer. Oni "preziru kršćanske vrijednosti i uopće bilo kakve vrijednosti", ustvrdio je.

Zelenski je pozvao Ukrajince da idućih dana budu posebno oprezni. "Stoga vas molimo da obratite pozornost na signale zračne opasnosti, pomažete jedni drugima i uvijek pazite jedni na druge", rekao je.

Pritom je uputio neuobičajeno oštro upozorenje Rusiji. "Građani Rusije moraju jasno shvatiti da teror nikada ne ostaje bez odgovora", rekao je, ne navodeći pojedinosti.

Posljednjih je dana ukrajinski vojni vrh više puta upozorio na moguće nove raketne napade na infrastrukturu i energetske mrežu zemlje. Vojska je, među ostalim, u petak upozorila da je u Crnom moru ruska mornarička jedinica koja u stsatvu ima ratni brod opremljen krstarećim projektilima.

Rusija zimi želi izvršiti pritisak na ukrajinsko stanovništvo, a posljednjih je tjedana više puta napala ukrajinsku energetsku infrastrukturu krstarećim projektilima, raketama i takozvanim dronovima kamikazama. Unatoč velikom broju projektila koje je ispalila ukrajinska protuzračna obrana, napadi su prouzročili veliku štetu, što je rezultiralo velikim prekidima u opskrbi električnom energijom i vodom.


Kijev: Rusija šalje pojačanje na bojišta na istoku i jugu Ukrajine

Rusija dovodi nove snage na bojišta na istoku i jugu Ukrajine, reklo je ukrajinsko zapovjedništvo u petak, prema informacijama obavještajnih službi.

"Neprijatelj je povećao količinu željezničkog prijevoza vojnika, opreme i streljiva do borbenih zona", objavilo je ukrajinsko zapovjedništvo u Kijevu u petak.

Ključna područja borbe nalaze se oko grada Bahmuta na istočnoj bojišnici, a uključuju i mjesta Avdivka, Kupjansk i Limansk u pokrajini Donbas.

Pojačanja za rusku stranu su primijećena i na jugu zemlje, poručilo je zapovjedništvo. Međutim, nove postrojbe u Hersonskoj oblasti će biti raspoređene samo radi jačanja obrambenih linija.

Tvrdnje ukrajinskog zapovjedništva se nisu mogle nezavisno provjeriti.


Putin ruskoj obrambenoj industriji poručio da pojača proizvodnju za rat s Ukrajinom

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je čelnicima obrambene industrije poručio da pojačaju napore kako bi osigurali da ruska vojska brzo dobije sve potrebno oružje, opremu i vojne potrepštine koje treba za borbu u Ukrajini.

Putin, koji je ruski rat u Ukrajini prikazao kao povijesni napor da se odupre, kako kaže, prekomjernom zapadnom utjecaju na globalnu politiku, dao je komentare pri posjetu Tuli, središtu ruske vojne industrije.

"Najvažniji ključni zadatak našeg vojno-industrijskoga kompleksa je opskrbiti naše jedinice i snage na prvoj liniji svime što im treba: dovoljnom količinom oružja, opreme i municije prave kvalitete u najkraćem mogućem roku", kazao je Putin.

"Također je važno usavršiti i značajno poboljšati tehničke karakteristike oružja i opreme za naše borce s obzirom na iskustvo koje smo stekli u bitkama".

Putin je ovaj tjedan kazao da je ruska vojska morala učiti iz grešaka te riješiti probleme u kojima se zatekla u Ukrajini, te je obećao da će vojsci dati sve što u ratu koji traje gotovo 11 mjeseci.

Otkad su deseci tisuća ruskih vojnika poslani u Ukrajinu 24. veljače zbog, kako ju Putin naziva, "specijalne vojne operacije", Moskva je ustupila gotovo polovicu svih teritorija koje je isprva zauzela.

Izgubila je ili napustila značajne količine vojne opreme te, prema američkim dužnosnicima, ima na desetke tisuća mrtvih.

Putin je priznao da kampanja novačenja, kojom se nastojalo dodati još oko 300 tisuća vojnika, nije pošla po planu, te je naredio da se nedostaci žurno isprave, kao što su manjak osnovne opreme i obuke.

Veliki dio Ukrajine ipak je i dalje pod ruskom kontrolom, a Putin je kazao da će Moskva pobijediti usprkos žestokom otporu Ukrajine i oružju u vrijednosti više milijardi dolara koje Kijev prima od zapada, uz vojne obavještajne informacije i druge vrste pomoći.

Objavio je ovaj tjedan da će država osigurati da se sve vojne potrebe zadovolje "bez financijskih ograničenja", no kazao je da nema potrebe za "militarizacijom" ekonomije.

U petak je čelnicima obrambene industrije kazao da želi čuti njihove prijedloge za rješavanje određenih problema te da želi da stručnjaci u vojnoj industriji izravno surađuju sa snagama na frontu kako bi oružje i opremu mogli redovito usavršavati.

Ruska obrambena industrija pod pritiskom je da zadovolji potrebe za oružjem i opremom. Vođa sindikata u regiji Urala kazao je za novinsku agenciju TASS prošli tjedan da tvrtke koje se bave vojnim narudžbama po novome rade šest dana u tjednu u smjenama koje traju i do 12 sati.

Ministar obrane Sergej Šojgu u petak je posjetio tvornicu oružja Kalašnjikov u Iževsku te je kazao direktoru da će država "značajno povećati" broj narudžbi iz tvornice, izvijestila je vojna televizija Zvezda.


Šef NATO-a: ‘Rat je za Putina imao posljedicu koju nije očekivao‘

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u članku za FT istaknuo svima vidljivu, za Vladimira Putina neželjenu posljedicu rata.

‘Putin tvrdi da je želio manje NATO-a na ruskim granicama. No on sada dobiva suprotno - jači, veći NATO‘, rekao je.

Rekao je da Rusija namjerava ‘zamrznuti rat kako bi omogućila svojim snagama da se pregrupiraju, naoružaju i pokušaju pokrenuti novu ofenzivu‘.

Putin, dodao je, ‘ne traži pravi mir‘.


Ruski političar tužio Putina zbog spominjanja ‘rata‘ u Ukrajini

Političar iz St. Peterburga zatražio je da tužitelji istraže ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog korištenja riječi "rat" za opisivanje sukoba u Ukrajini, optužujući šefa Kremlja da je prekršio vlastiti zakon.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Kremlj: Rusija je postigla značajan napredak u ‘demilitarizaciji‘ Ukrajine

Kremlj je u petak objavio da je Rusija postigla značajan napredak prema "demilitarizaciji" Ukrajine, što je jedan od ciljeva koje je ruski predsjednik Vladimir Putin proklamirao kada je pokrenuo agresiju na Ukrajinu prije deset mjeseci.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov govorio je novinarima o ruskom vojnom napredovanju, nakon što je Putin u četvrtak kazao da su ukrajinski obrambeni potencijali blizu nule.

"Može se reći da postoji značajan napredak prema demilitarizaciji", rekao je Peskov.

Obrambeni potencijal Ukrajine, njezin vojno-industrijski kompleks ozbiljno je narušen ruskim raketnim napadima, dodao je.

Međutim, zapad je Ukrajini dostavio oružje vrijedno desetke milijardi dolara, a američki predsjednik Joe Biden je ovoga tjedna obećao američki sustav protuzračne obrane Patriot i nastavak podrške.

Putin je umanjivao važnost sustava Patriot, rekavši da je on "prilično zastario" i da će se Rusija prilagoditi.

Nakon što je pretrpjela niz poraza Rusija traži pobjedu na bojnom polju u istočnoj Ukrajini gdje njezine snage već mjesecima pokušavaju zauzeti grad Bahmut.

Peskov je rekao i da Rusija ne zna za ukrajinske mirovne planove. Wall Street Journal objavio je da Kijev priprema objavu prijedloga mirovnog plana za veljaču.

Dodao je kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dosad ignorirao "realnost", referirajući se na rusko proglašenje aneksije četiri djelomično okupirane ukrajinske regije.


Eksplozija u Melitopolju

U središtu Melitopolja, koji je pod kontrolom ruskih snaga, odjeknula je eksplozija, izvijestio je na svom Telegram kanalu Vladimir Rogov, član glavnog viječa uprave regije Zaporižja.

Kasnije je objavio da je, prema prvim informacijama, u 12:13 sati eksplodirao automobil ispred ulaza u park Gorki, prenose ruski mediji.

Dvije osobe su ozlijeđene u eksploziji, od kojih jedna teže, javljaju ruski mediji.


Rusija će smanjiti proizvodnju nafte za 5 do 7% u 2023.

Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju nafte za 5 do 7% (između 500.000 i 700.000 barela dnevno) početkom 2023. kao odgovor na ograničenje cijena sirove nafte i naftnih proizvoda koje je uveo Zapad. Otkrio je to u petak potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Podsjetimo, Rusija je ranije najavila da neće prodavati naftu zemljama koje će prihvatiti ograničenje cijena nafte. Koalicija zapadnih zemalja predvođena grupom G7 početkom prosinca je ograničila cijenu ruske nafte koja se uvozi morskim putem na 60 dolara po barelu.

- CIjene nafte u svijetu 2023. godine vjerojatno će biti u rasponu između 70 i 100 dolara po barelu, ali su mogući skokovi, rekao je. Upozorio je da nitko ne zna kakvi se ‘crni labudovi‘ mogu pojaviti na svjetskom tržištu nafte.

- Europljani donose odluke populističkog karaktera, miješaju se u tržišne instrumente. Sve to može utjecati na tržišne cijene. Vjerojatno će biti skokova u cijeni i zbog lokalnih deficita na pojedinim tržištima, zaključio je.


Šojgu otkrio dugoročne vojne strateške planove Rusije

Britansko ministarstvo obrane ponudilo je analizu dijela sastanka odbora ministarstva obrane na kojemu su bili ruski predsjednik Vladimir Putin te ministar obrane Sergej Šojgu.

Šojgu je tijekom sastanka iznio planove za širenje oružanih snaga Ruske Federacije pa je rekao da će proširiti vojsku za 30% s oko 1,5 vojnika, no nije jasno kada će ta razina biti postignuta, upozoravaju Britanci.

Također je spominjao da bi proširenje uključivalo najmanje dvije brigade na sjeverozapadu Rusije koje bi postale divizije, navodeći navodnu prijetnju zbog pristupanja Finske i Švedske NATO-u.

- Ovo predstavlja jedan od prvih uvida u to kako Rusija teži prilagoditi svoje snage dugoročnim strateškim izazovima koji proizlaze iz njezine invazije na Ukrajinu, navodi Ministarstvo obrane.


Zelenski se vatio u Kijev

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se vratio u svoj ured u Kijevu nakon posjeta SAD-u.

- Vraćamo se iz Washingtona s dobrim rezultatima. S nečim što će stvarno pomoći, poručio je Zelenski na Telegramu.

Podsjetimo, Bidenova administracija najavila je dodatnih 1.85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući obrambeni raketni sustav Patriot.


Pentagon će prvi put u SAD-u obučavati ukrajinske vojnike za upravljanje Patriotom?

Pentagon razmatra obuku ukrajinskih oružanih snaga radi upravljanja obrambenim raketnim sustavom Patriot u vojnoj bazi u Sjedinjenim Državama, tvrde dvojica dužnosnika američkog ministarstva obrane, piše Politico.

Od ruske invazije u veljači, ukrajinske oružane snage završile su obuku za nekoliko različitih sustava naoružanja koje je osigurao NATO i to u istočnoj Europi, Njemačkoj te Velikoj Britaniji.

Dosad nijedna obuka nije provedena u Sjedinjenim Državama.

Iako još nije donesena konačna odluka, vijest da Ministarstvo obrane razmatra provedbu obuke u SAD-u stiže dan nakon što je Bidenova administracija, tijekom posjeta Zelenskog Washingtonu, najavila da će osigurati jednu bateriju Patriot za Ukrajinu kao pomoć u obrani od ruskih napada.

Kijev je mjesecima tražio Patriot, ali je SAD oklijevao s odlukom zbog složenosti sustava i dugotrajnosti procesa obuke koji je potreban da bi se njime upravljalo. Očekuje se da će trebati nekoliko mjeseci da se Ukrajinci obuče za upravljanje Patriotom, za što je potrebno 90 vojnika, izvijestio je Pentagon.

Ministarstvo razmatra hoće li provesti cijelu ili samo dio obuke u Sjedinjenim Državama, a ostatak u američkoj bazi u Europi, izjavio je neimenovani američki dužnosnik.


Xi od Putina tražio pismeno objašnjenje: ‘Kada planiraš okončati rat u Ukrajini?!‘

Kineski predsjednik Xi Jinping navodno je od ruskog čelnika Vladimira Putina zatražio da mu pisanim putem detaljno objasni kako i kada namjerava okončati rat s Ukrajinom piše Daily Mail.

Xi je od Putina navodno tražio da mu iznese konkretan datum do kada namjerava okončati krvavi sukob, a navodno je zaprijetio da će prekinuti s njim svaku komunikaciju ako ne dobije odgovor.

Na Telegram kanalu General SVR, iza kojeg navodno stoji jedan bivši ruski general, navodi se i da je Dmitrij Medvedev, bliski Putinov suradnik, otputovao u Peking "kao poštar" kako bi Xiju prenio odgovor.

Nadalje se u pismu tvrdi da će kineski čelnik biti spreman na telefonski razgovor s Putinom ili eventualni posjet Moskvi samo ako dobije pisana objašnjenja ili obećanja.

Iz Kine stiže službeno priopćenje u kojemu se navodi da je Medvedev predaju Xiju pismo u kojemo prenosi prijateljske pozdrave i dobre želje kineskom čelniku.


ISW: Putin nije zainteresiran za ozbiljne pregovore

Američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) u najnovijoj analizi navodi kako ruski čelnik Vladimir Putin i dalje odbija tetirati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao ravnopravnog i suverenog kolegu, što dodatno pokazuje da Putin nije zainteresiran za ozbiljne pregovore s Ukrajinom.

Navode kako Putin uopće nije reagirao na govor Zelenskog u Kongresu SAD-a 22. prosinca već je na svojoj konferenciji za medije govorio o utjecaju SAD-a i Zapada na Ukrajinu.


Putin poručio da želi kraj rata i da svi sukobi završavaju diplomacijom

Nakon gotovo 10 mjeseci rata, ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je konačno vojnu kampanju u Ukrajini po prvi put nazvao "ratom", a ne "specijalnom vojnom operacijom" kao dosad.

"Naš cilj nije zavrtjeti kolo vojnog sukoba, već, naprotiv, okončati ovaj rat", rekao je Putin tijekom televizijske konferencije za novinare nakon sastanka vlade u četvrtak. "To je ono čemu težimo", dodao je.

Putin je tako izazvao zbunjenost među antiratno raspoloženim Rusima koji su procesuirani samo zbog osporavanja eufemizma koji je odobrio i forsirao Kremlj.

"Prije ili kasnije, sve stranke u stanju sukoba sjedaju za stol i postižu sporazum. Što ranije to spoznaju oni koji nam se protive, to bolje. Nikada nismo odustali od toga", dodao je Putin.

Ruski je predsjednik također umanjio značaj sustava protuzračne obrane Patriot kojim je američki predsjednik Joe Biden pristao opskrbiti Ukrajinu, poručivši da će Rusija pronaći način da mu se suprotstavi.

Kazao je da je sustav "poprilično star" i ne radi poput ruskog sustava S-300.

"U redu, uzet ćemo to u obzir, a protuotrov će se uvijek pronaći", izjavio je Putin.


Šef skupine Wagner negira da je dobio pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje

Šef ruske privatne vojne skupine Wagner odbacio je u četvrtak odbacio kao "trač i špekulacije" navode Sjedinjenih Američkih Država da je Wagner dobio pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje .

"Svatko zna da Sjeverna Koreja ne opskrbljuje Rusiju bilo kakvim oružjem već duže vrijeme. I nikakvi takvi napori nisu učinjeni", rekao je vlasnik Wagnera Evgenij Prigožin u izjavi.

Bijela kuća je u četvrtak objavila da je Wagner od Sjeverne Koreje kupio pješadijske rakete i projektile za snage koje se bore u Ukrajini, što bi upućivalo na jačanje njegove uloge u tamošnjem sukobu.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje zanijekalo je medijsko izvješće prema kojem je Rusiji ponudila streljivo, poručivši da se između dvije zemlje transakcija oružja nije "nikada dogodila", objavila je u četvrtak navečer sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:14