45 MILIJARDI DOLARA

Jasna poruka Putinu: Američki zastupnici upravo su odobrili kolosalni paket pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već dugo traži rakete zemlja-zrak Patriot za pomoć u borbi s ruskim zračnim napadima

Vojna i gospodarska pomoć nastavlja se na američku pomoć u vrijednosti od 50 milijardi dolara za Ukrajinu ove godine kao i na sankcije koje je zapad nametnuo Rusiji

 Anna Moneymaker/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Zastupnički dom američkog Kongresa pod kontrolom demokrata dao je u petak konačno odobrenje za paket pomoći Ukrajini u iznosu od 45 milijardi dolara nakon povratka predsjednika Volodimira Zelenskog iz Washingtona s obećanjem da će dobiti rakete Patriot za odbijanje ruskih napada.

Mjera, koja je dio vladinog financijskog okvira od 1,66 bilijuna dolara koji je Senat prihvatio dan ranije, sada još mora potpisati američki predsjednik Joe Biden.

Vojna i gospodarska pomoć nastavlja se na američku pomoć u vrijednosti od 50 milijardi dolara za Ukrajinu ove godine kao i na sankcije koje je zapad nametnuo Rusiji, među kojima je sada i ograničenje na cijene ruske nafte.

Rusija je na ograničenje u petak odgovorila prijetnjama da će smanjiti izvoz nafte za 5 do 7 posto početkom iduće godine tako što će obustaviti prodaju zemljama koje podržavaju mjeru.

Zelenski već dugo traži rakete zemlja-zrak Patriot za pomoć u borbi s ruskim zračnim napadima koji su uništili gradove i sela tijekom 10 mjeseci sukoba te prekinuli opskrbu strujom i vodom diljem zemlje tijekom posljednja tri mjeseca.

Zelenski je na svome Telegramu poručio: "Iz Washingtona se vraćamo s nečime što će stvarno pomoći."

U tvitu u kojem je zahvalio Kongresu i čelnicima obiju stranaka, Zelenskiy je rekao da je "ključno" da su Amerikanci "rame uz rame" s Ukrajincima "u ovoj borbi".

No američki dužnosnici tvrde da jedna bitnica sustava Patriot, koji je predsjednik Joe Biden obećao Zelenskom i Ukrajini, neće promijeniti tijek rata.

Washington i njegovi saveznici nisu htjeli Kijevu dati moderne borbene tenkove i dalekometne projektile ATACMS koji imaju domet daleko preko granice s Rusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 06:02