NOVI RAZVOJ

ITALIJA ĆE ZATVORITI SVE ŠKOLE I FAKULTETE ZBOG KORONAVIRUSA Utakmice Serie A u idućih mjesec dana igrat će se pred praznim tribinama

 

Zbog epidemije koronavirusa u Italiji, državne vlasti ozbiljno razmatraju zatvoriti sve škole i sva sveučilišta u zemlji do sredine ožujka, javlja ANSA.

Nadalje ministar sporta je objavio da će sve utakmice Serie A igrati pred praznim tribinama u sljedećih mjesec dana.

U zemlji je ukupno zaraženo više od 2500 osoba, a od bolesti je preminulo čak 79 osoba, što je manje samo od Kine i Irana. Istovremeno, broj zaraženih u Iranu je porastao na 2922, a vlasti su potvrdile i 92 smrtna slučaja od koronavirusa.

Dobra vijest je da su znanstvenici iz Kine koji proučavaju porijeklo epidemije novoga koronavirusa otkrili dva glavna soja (L i S) koji mogu prouzročiti infekciju.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Pekingu i šangajskog Instituta Pasteur koji djeluje pri kineskoj Akademiji znanosti, upozorili su da su analizom obuhvatili tek ograničen raspon uzoraka te ističu da će morati provesti dodatna istraživanja na većem uzorku kako bi se razvoj virusa što bolje shvatio.

Preliminarno istraživanje upućuje na to da je agresivniji soj novog koronavirusa (L) koji se povezuje s izbijanjem bolesti u Wuhanu, čini oko 70 posto analiziranih uzoraka, dok ih je 30 posto povezano s manje agresivnim tipom virusa (S).

Kazali su i da je prevalencija agresivnijeg soja virusa počela padati početkom siječnja. Sada je manje agresivni i stariji soj virusa taj koji prevladava. Stoga su znanastvenici zaključili da bi upravo opadanje agresivnijeg soja moglo objasniti značajan pad u broju novozaraženih osoba u Kini.

No, neke su se osobe zarazile s oba soja koronavirusa, stoji u istraživanju, što dokazuje kompleksnost evolucije virusa, piše China Daily.

"Naše otkriće govori u prilog hitnoj potrebi provedbe novih sveobuhvatnih studija u sklopu kojih će se kombinirati genomski i epidemiološki podaci uz grafičku evidenciju kliničkih simptoma bolesnika zaraženih novim koronavirusom 2019. (COVID-19)", kazali su kineski znanstvenici.

Rezultati njihove analize objavljeni su u stručnome časopisu Kineske akademije znanosti, National Science Review.

U Pekingu je u srijedu objavljeno da su kineski stručnjaci utvrdili da je prosječno vrijeme inkubacije za novi koronavirus pet do sedam, a najviše 14 dana. To je objavio je voditelj ogranka za intenzivnu njegu Kineskog liječničkog zbora Du Bin na konferenciji za novinare.

Ranije se smatralo da je prosječna inkubacija 2-14 dana, a da može potrajati i do 27 dana.

Znanstvenici iz Brazila i Ujedinjenog Kraljevstva su ranije ovog tjedna rekli da su u genetskoj sekvenci virusa prvog zaraženog pacijenta iz Latinske Amerike našli tri mutacije različite u odnosu na soj iz Wuhana.

Jedan virolog iz Pekinga rekao je da je fascinantno da novi koronavirus već ima najmanje dva podtipa koji imaju različiti efekt na ljude:

- Još je prerano reći je li virus mutirao u nešto još opasnije ili benignije. Što više proučavamo ovaj virus to više tajni otkrivamo. Jedino je sigurno da hitno trebamo nova i opsežnija istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:31