UKLETI AQUARIUS

ITALIJA NE ODSTUPA 'Brod sa 629 migranata ne može pristati u naše luke!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.06.2018. u 12:53

FILE PHOTO: The MV Aquarius rescue ship is seen as migrants on are rescued by the SOS Mediterranee organisation during a search and rescue (SAR) operation in the Mediterranean Sea, off the Libyan Coast, September 14, 2017. REUTERS/Tony Gentile/File Photo
REUTERS

 

Italija je srijedu priopćila da je njezina odluka da zatvori svoje luke za prihvat nekoliko stotina migranata koji se nalaze na brodu strane nevladine udruge čvrsta i nepokolebljiva, prenosi Reuters i podsjeća da je između Rima i Pariza zbog tog problema izbila žučljiva rasprava.

"Nećemo promijeniti naše stajalište o brodovima u vlasništvu nevladinih udruga (NGO). Brodovi u vlasništvu stranih udruga i koji plove pod stranim zastavama ne mogu Italiji diktirati imigracijsku politiku", kazao je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini u razgovoru za list Corriere della Sera.

Minister of Interior Matteo Salvini during the press conference, Milan, ITALY-11-06-2018//AGFEDITORIAL_AGF013098/Credit:Nicola Marfisi/AGF/SIPA/1806121210, Image: 374664551, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini

 

Francuska je ranije u utorak uputila kritike novoj talijanskoj vladi nazivajući je neodgovornom i ciničnom, nakon što je Rim odbio primiti migrante s Aquariusa, broda u vlasništvu francusko-njemačke humanitarne udruge SOS Mediterranne.

"Izjave koje se tiču Aquariusa i koje dolaze iz Francuske su iznenađujuće. Italija ne može prihvatiti licemjerne lekcije iz zemalja koja radije okreće glavu kada se radi o pitanju imigracije", uzvratila je odmah talijanska vlada.

Na spomenutom brodu, koji od nedjelje pluta u središnjem Mediteranu nakon što su Italija i Malta odbile dati dozvolu za pristanak u njihove luke, nalazi se 629 migranata, većinom iz subsaharske Afrike. Dio migranata je prebačen na dva talijanska broda ratne mornarice i obalne straže i plove prema španjolskoj luci Valenciji.

U međuvremenu je brod talijanske obalne straže pristao u luku Cataniju na Siciliji s 937 migranata.

Italija je unazad pet godina primila više od 640.000 migranata, uglavnom iz afričkih zemalja, dok su se ostale članice EU-a uglavnom oglušile na molbe Rima da preuzmu određeni broj ljudi i podijele troškove njihove skrbi.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo