MATTEO SALVINI

ITALIJA NEĆE PRIMATI AZILANTE IZ NJEMAČKE 'Španjolska ih je trebala primiti 3.265, a ih je primila 235, stoga može primiti sljedeća četiri broda'

Matteo Salvini
 Stefano Rellandini / REUTERS

Italija neće primati tražitelje azila koje Njemačka vraća, a Španjolska treba prihvatiti sljedeća četiri broda s migrantima jer dosad nije ispunjavala svoje obveze u vezi s prihvatom, rekao je u srijedu talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, prenose svjetske agencije.

"Talijanska vlada će pomagati samo Talijanima", rekao je u Rimu čelnik protuimigrantske Lige. "Dakle, umjesto da prihvaćamo, mi smo spremni dati", prenosi agencija dpa.

Salvinijevi komentari su odgovor na planove njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera da s njemačkih granica vrati migrante kojima je odbijen zahtjev za azil ili su registrirani kao tražitelji azila u nekoj drugoj zemlji EU-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je Seehoferov plan i traži da se za to pitanje nađe rješenje na razini svih zemalja Unije.

Talijanski ministar unutarnjih poslova je usto predložio da Španjolska primi sljedeća četiri broda s migrantima spašenima u libijskim vodama jer, rekao je, dosad nije ispunjavala svoje obveze, prenosi agencija France Presse.

Po planu preraspodjele migranata unutar EU-u za koji se zauzimala Europska komisija, a sada je na mrtvoj točki, "Španjolska je trebala primiti 3.265 tražitelja azila, a do danas ih je primila 235, stoga može primiti sljedeća četiri broda" s migrantima iz Italije, izračunao je Salvini.

Na tiskovnoj konferenciji nakon susreta s austrijskim kolegom Herbertom Kicklom odaslao je poruku Europskoj uniji.

"Tražimo od Europe da osigura više ljudi i sredstava za obranu Mediterana", istaknuo je čelnik Lige (krajnja desnica). Podsjetivši da u novoj Frontexovoj operaciji "Themis" (Temida) sudjeluju 32 broda, od kojih 30 talijanskih, upitao se po čemu je ona europska.

"Ako netko u Europi misli da Italija i dalje treba biti izbjeglički kamp, vara se. Italija će pomagati samo Talijanima", istaknuo je.

Njegov austrijski kolega je pak izvijestio o projektu u kojemu njegova zemlja surađuje s Danskom kako bi se u nekim dijelovima Balkana otvorili "prihvatni centri za tražitelje azila kojima je odbijen zahtjev u Europi, a zemlja iz koje su došli nije ih primila natrag".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:09